OPINII 31 mai 2011

EDITORIAL - Turism şi afaceri în Covasna. Cu sprijin de la Bruxelles?!

de Covasna Media | 416 vizualizări
Dumitru Manolăchescu E bine că primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, se gândesc să facă ceva pentru turismul covăsnean. Şi mai bine e că nu doar se gândesc la treaba asta, ci chiar plănuiesc ceva concret. Mai exact, au asociat cele două instituţii într-o acţiune de relansare a unor obiective turistice pierdute de vreo şapte ani printr-un procedeu mult folosit în acea perioadă: vânzare-cumpărare pe bani foarte puţini. Şi mai exact, cei doi vor să redobândească Hotelul Bodoc şi tot ce (mai) ţine de fosta SCTA Oltul.

Dumitru Manolăchescu

E bine că primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, se gândesc să facă ceva pentru turismul covăsnean. Şi mai bine e că nu doar se gândesc la treaba asta, ci chiar plănuiesc ceva concret. Mai exact, au asociat cele două instituţii într-o acţiune de relansare a unor obiective turistice pierdute de vreo şapte ani printr-un procedeu mult folosit în acea perioadă: vânzare-cumpărare pe bani foarte puţini. Şi mai exact, cei doi vor să redobândească Hotelul Bodoc şi tot ce (mai) ţine de fosta SCTA Oltul.

Bună şi onorabilă intenţie! Omul de afaceri braşovean care a cumpărat pe mai nimic ditamai societate de turism (600.000 de euro, pomană curată...) n-a fost interesat să dezvolte afacerea, aşa că a lăsat hotelul din centrul oraşului în ruină după ce s-a făcut că lucrează câteva luni. În schimb, dl. Niculae a reuşit să-l intereseze pe primarul Antal Arpad şi să-i vândă activele de la Şugaş Băi cu 350.000 de euro. Bani mulţi, afacere foarte bună pentru braşovean. Nu ştiu, chiar nu-mi dau seama cât de bună pentru populaţia municipiului Sf. Gheorghe. S-ar putea să vedem peste câţiva ani efectele şi să-l lăudăm pe primar. La această oră, mari schimbări la Şugaş Băi nu se văd. Încă se fac săpături...

La Vâlcele nu mai e nimic, pe-acolo, zice primarul Marinescu, peste fostele locaţii ale SCTA Oltul a trecut un soi de tsunami. Nimic de făcut, aşadar, pentru Vâlcele, staţiune care se scufundă, încet-încet, într-o mare de nepăsare şi uitare. Cu Malnaşul s-a scris cam acelaşi scenariu, bazat pe lipsă de interes, de bani, de turişti... Neant, poveşti, istorie – e tot ce-a mai rămas.

Hotelul Bodoc poate fi, însă, interesant şi ca imagine, şi ca afacere. Dar cu cât îl va revinde Ioan Niculae, dacă pe activul sărăcăcios de la Şugaş Băi (restaurantul şi nişte băi vechi, antice şi de demult...) a primit 350.000 de euro?! Hai să ghicim: un milion? Două milioane de euro? Mi-e teamă că pe-aici se vor învârti sumele. Nu ştiu dacă primăria municipiului  şi CJ Covasna îşi vor permite să dea aceşti bani. Iar dacă îi vor da, Ioan Niculae va reuşi o afacere la care nici n-a visat: să cumpere un hotel şi alte active în bună stare cu 600.000 de euro, să le dărâme sau să le lase să zacă şapte ani de zile şi apoi să le vândă cu profit de cel puţin 100%! E ceva, nu?

Dar salvarea primarului şi preşedintelui Consiliului Judeţean s-ar putea să vină tocmai de la Bruxelles, de la „biroul rătăciţilor” din Ţinutul Covăsnean (e o idee care să înlocuiască Ţinutul Secuiesc fără secui). Care, conform propriilor declaraţii, s-ar ocupa inclusiv de „derularea în comun a unor proiecte transnaţionale”. Relansarea turismului din Covasna şi Harghita poate fi un asemenea proiect, în sprijinul căruia reprezentanţa de la Bruxelles să vină cu investitori străini bine intenţionaţi şi atent selecţionaţi.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.