OPINII 23 iunie 2011

EDITORIAL - O reacţie previzibilă: absenţă şi sictir

de Covasna Media | 635 vizualizări
Dumitru Manolăchescu „Adevărul”, un ziar care manipulează din greu, vesteşte ţării că pe 26 iunie, la Sf. Gheorghe, românii vor desfăşura un amplu miting de protest împotriva desfiinţării judeţului Covasna – un punctişor dintr-o ţintă mai mare la nivel naţional, ţintă cu care s-au drapat din cap până-n picioare liderii USL. Printre organizatori este anunţat şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Îi cunosc pe mulţi dintre membrii fondatori ai acestei asociaţii şi am aşteptat o reacţie, ştiind că ei nu puteau face o asemenea prostie.

Dumitru Manolăchescu

„Adevărul”, un ziar care manipulează din greu, vesteşte ţării că pe 26 iunie, la Sf. Gheorghe, românii vor desfăşura un amplu miting de protest împotriva desfiinţării judeţului Covasna – un punctişor dintr-o ţintă mai mare la nivel naţional, ţintă cu care s-au drapat din cap până-n picioare liderii USL. Printre organizatori este anunţat şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Îi cunosc pe mulţi dintre membrii fondatori ai acestei asociaţii şi am aşteptat o reacţie, ştiind că ei nu puteau face o asemenea prostie. Reacţia a venit, Forumul se delimitează de această manifestaţie, numele Forumului a fost folosit în mod abuziv pe îndemnul la revoltă al românilor verzi, postat pe Youtube.

Delimitarea e bine venită, dar rămâne o întrebare: cine îşi permite să folosească numele Forumului în scopuri deloc binecuvântate, cum este un îndemn la revoltă care se poate transforma extrem de uşor în conflict etnic?! Nu cumva în chiar conducerea Forumului există persoane care doresc producerea unui asemenea conflict? Nu cumva Forumul este folosit în scopuri electorale de liderii unor partide politice care nu doresc reorganizarea administrativă a ţării?

N-aş pune aceste întrebări dacă situaţia n-ar cere nişte reacţii rapide şi clare din partea celor care se pot vedea, fără să ştie, părtaşi la nişte acţiuni nesocotite, periculoase chiar pentru siguranţa naţională. Pentru că în îndemnul „mobilizator” de pe Youtube apar mesaje sinistre, care n-au cum să aparţină Forumului Civic al Românilor pe care îl ştiu eu: „România este sub asediul ungurilor” (singurul asediu pe care îl resimt tot mai acut în ultimul timp este cel al prostiei şi intoleranţei româno-maghiare, în părţi aproape egale...) sau: „Dizolvarea judeţelor va distruge dovezile existenţei noastre istorice pe aceste meleaguri” (bravos, naţiune, de parcă nici n-am fi existat înainte de 1968...).

Speranţa mea este că românii adevăraţi, cei care nu se îmbracă în trei culori dimineaţa, la prânz şi seara, doar-doar îi vede lumea, cei care nu-şi strigă patriotismul în cârciumi, pe toate cărările mediatice, stipendiaţi de patroni care luptă non-stop împotriva abuzurilor statului, cei care vor cu adevărat o Românie tolerantă, curată şi demnă, vor refuza îndemnul la revoltă şi vor taxa gestul „românilor verzi” aşa cum merită: prin absenţă şi sictir!

Începe să mă atragă, trebuie să mărturisesc, ideea preşedintelui Băsescu de a lăsa judeţele Covasna şi Harghita să băltească în mocirla puturoasă în care se complac. Păi la ce e bună toată zdroaba de care avem parte zilnic? Lasă-i, frate, în plata Domnului, nici cu Ţinut Secuiesc, cum vor ungurii, dar nici „violaţi” în Regiunea Braşov, cum nu vor nici ungurii, nici românii verzi. Să rămână şi unii, şi alţii cu „tradiţiile”, „obiceiurile”, „compoziţia etnică” şi „dovezile existenţei lor istorice pe aceste meleaguri”. Să stea pe ei, liniştiţi şi cumpătaţi ca un tsunami într-o mare adâncă, şi să se uite cum Ţara se mişcă în direcţia dorită de o Europă civilizată – în care, chiar îmi pare rău s-o spun, am intrat cu acte-n regulă mai repede decât ar fi trebuit. Poate că atunci îşi vor da seama şi unii, şi alţii că au ratat un moment istoric. Poate că nu-şi vor da seama şi vor continua să înoate, fericiţi, în marea adâncă şi autonomă. La urma-urmei, când îţi depăşeşti condiţia rişti să rămâi un neadaptat. Ceea ce nimeni nu-şi doreşte, nu-i aşa?

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Are El, 24 iunie 2011
Un om cu inteligenţa domnului Manolăchescu ştie de unde vin manipulările ieftine, dar diplomaţia şi tactul nu-i permit s-o spună făţiş. Stellu, ai PDL tatuat pe buză.
stellu, 24 iunie 2011
E o utopie sa crezi ca va curge lapte si miere in acest judete..Eu ii respect pe secui, chiar foarte mult, am o sumedenie de prieteni secui, insasi sotia mea este secuie(anca)..iar fetita este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.