OPINII 16 iunie 2011

EDITORIAL - Nesupuşi şi năpăstuiţi

de Covasna Media | 649 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Fostul „lider maximo” al UDMR, Markó Béla, recunoştea nu demult, la Tg. Mureş, că minoritatea maghiară are mai multe drepturi şi libertăţi în România decât oriunde altundeva în zonă, îndeplinindu-şi aproape tot ce şi-a propus. Afirmaţie corectă. Urmată de un dar... Dar le lipseşte Ţinutul Secuiesc! Logic, urmând politica paşilor mărunţi, acest Ţinut ar urma să se „rezolve” prin negocieri într-o coaliţie de guvernare aflată de multişor în comă, existând doar din cauza (sau datorită, dacă vă place mai mult) voturilor UDMR.

Dumitru Manolăchescu

Fostul „lider maximo” al UDMR, Markó Béla, recunoştea nu demult, la Tg. Mureş, că minoritatea maghiară are mai multe drepturi şi libertăţi în România decât oriunde altundeva în zonă, îndeplinindu-şi aproape tot ce şi-a propus. Afirmaţie corectă. Urmată de un dar... Dar le lipseşte Ţinutul Secuiesc! Logic, urmând politica paşilor mărunţi, acest Ţinut ar urma să se „rezolve” prin negocieri într-o coaliţie de guvernare aflată de multişor în comă, existând doar din cauza (sau datorită, dacă vă place mai mult) voturilor UDMR.

În acest context flamboaiant, partidul etnic iese la atac, arătându-şi disponibilitatea pentru nesupunere civică, proteste paşnice de stradă, blocări paşnice de drumuri... „Şi o să mai  vedem...” – zice preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, mare amator de mustăţi lungi, altfel un personaj care părea greu inflamabil, ca să nu zic iarăşi paşnic. Se vede treaba, însă, că subiectul Ţinutului Secuiesc refuzat, până acum, de Traian Băsescu şi PDL îi scoate pe mulţi din ţâţâni. Atât de tare, încât şi-au adus aminte că vor şi Regiunea Partium, adică judeţele Satu Mare, Bihor şi Sălaj, ca o prelungire necesară a Ţinutului Secuiesc spre graniţa cu Ungaria.

Ce să zic? Suntem o ţară liberă, fiecare poate să vrea ce pofteşte. E bine că provocarea cu reorganizarea administrativă a ţării i-a scos din amorţeală pe liderii UDMR, care îşi arată astfel adevărata faţă şi adevăratele intenţii. „O să mai vedem”-ul ăsta al d-lui cu mustăţi lungi Tamás Sándor sună a ameninţare şi n-o să-i placă nici măcar premierului Emil Boc, omul care e în stare să înghită multe umilinţe din partea aliaţilor, doar-doar o va scoate cumva la capăt cu guvernarea. Emil Boc este, însă, ardelean şi oricâtă nevoie ar avea de guvernare, nu va accepta Ţinutul Secuiesc în schimbul „cooperării paşnice” din partea UDMR. Iar dacă, totuşi, o va face, atunci vor dispărea şi el, şi PDL de pe scena politică la alegerile viitoare. Pentru că niciun român nu va accepta umilinţa de a avea în inima ţării un Ţinut Secuiesc obţinut prin ameninţări, şantaj şi presiuni politico-etnice. Un alt motiv pentru care nu văd fezabilă ideea Ţinutului Secuiesc este acela că, dacă legea reorganizării administrativ-teritoriale va fi trecută prin asumarea răspunderii în Parlament, atunci o mare parte a parlamentarilor PDL nu o va vota. Prin urmare, legea nu va trece. Prilej pentru Guvern să pice, pentru UDMR să dispară de la guvernare, iar pentru orice idee legată de reorganizarea administrativă să se amâne la Calende...

Constat, după cum vedeţi, că picarea acestei legi ar cam fi aşteptată şi dorită de toată lumea politică, aşezând lucrurile pe un făgaş cât de cât firesc. Ar salva Guvernul de un premier Boc decredibilizat şi i-ar salva chiar şi pe maghiari de nesupunerea civică cu care ne ameninţă dl. Tamás, în numele locuitorilor „Ţinutului Secuiesc indivizibil” (conform unei Hotărâri a Adunării Aleşilor Locali ai Consiliului Naţional Secuiesc). Inutil să-i reamintesc d-lui Tamás Sándor că singura entitate istorică şi geografică indivizibilă este teritoriul României, din care acest Ţinut Secuiesc nerecunoscut face parte integrantă. Dumnealui ştie foarte bine lucrurile astea, le ştiu toţi liderii UDMR, indiferent de nivelul ierarhic... Şi-atunci, la ce bun atâta scandal mediatic? Păi cum altfel să audă toată ţara, toată Europa, toată Lumea de maghiarii năpăstuiţi din România şi de Ţinutul lor Secuiesc?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
1337, 17 iunie 2011
Ianos: Mori linistit,tu si inca vreo cateva milioane de generatii nu vor apuca sa mearga la Bv cu pasaport, doar spre Budapesta vor avea bilet dus-dus. O vorba romaneasca: ,, Sa ramâneţi doar citeste integral
georgel, 16 iunie 2011
f. bun articolul d-le manolachescu ! suntemm multi romani aici care cunoastem exact situatia asa de bine punctata in articol !
COSTEA, 16 iunie 2011
Da, este adevărar au obținut multe....drepturii. Dar despre ,,nivelul de trai,, salarii, etc. Cât o să-i mai mintă ,,jigodiile politice,, ???
Primar_la_Hetea, 16 iunie 2011
PDL-ul pana acum si-a sapat groapa, sa vedem daca se si arunca in ea... E o decizie foarte grea, sa vedem ce alege PDL-ul ?
Ianos, 16 iunie 2011
lili draga, va rog grabiti va cu autonomia , am 74 ani , oare mai apuc ziua sa merg la brasov cu pasaport ?
milu, 16 iunie 2011
secuii sunt cam perversi , au flamanzit in acesti 20 de ani pt a indeparta pe romani din aceasta zona si acum vor autonomie avand prea putini adversari, probabil o vor obtine . intrebarea este daca citeste integral
lili, 16 iunie 2011
"teritoriul României, din care acest Ţinut Secuiesc nerecunoscut face parte integrantă." Dle Manolachescu, afirmatia Dvs nu este chiar corecta !!! Guvernul Romaniei foloseste deja in documente citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.