OPINII 22 martie 2011

EDITORIAL – La ce sunt buni europarlamentarii români

de Covasna Media | 611 vizualizări
Dumitru Manolăchescu E luni dimineaţă, cutremur în Japonia, război în Libia, afară-i frig şi ungurii ne iau Ardealul. Atmosferă pronunţat bacoviană, citesc despre europarlamentarul român lobbyst Adrian Severin şi nu pot să nu mă-ntreb: la ce-or fi buni băieţii ăştia plecaţi la Strassbourg, Bruxelles şi prin toată lumea în numele României?! Pentru ce-or fi luând ei leafa de multe mii de euro, diurne şi indemnizaţii pentru „efortul intelectual" al asistentelor personale?!

Dumitru Manolăchescu

E luni dimineaţă, cutremur în Japonia, război în Libia, afară-i frig şi ungurii ne iau Ardealul. Atmosferă pronunţat bacoviană, citesc despre europarlamentarul român lobbyst Adrian Severin şi nu pot să nu mă-ntreb: la ce-or fi buni băieţii ăştia plecaţi la Strassbourg, Bruxelles şi prin toată lumea în numele României?! Pentru ce-or fi luând ei leafa de multe mii de euro, diurne şi indemnizaţii pentru „efortul intelectual" al asistentelor personale?!

Adrian Severin a cedat tentaţiei banului nemuncit şi a cerut 12.000 de euro, conform unor înregistrări ale ziariştilor englezi de la Sunday Times, pentru a introduce într-o lege un amendament dorit de plătitori. Simplu, atât costă trei zile de muncă „pe brânci” efectuată de un  europarlamentar român la Strassbourg sau Bruxelles. Bani negri, nedeclaraţi la fiscul român, drept pentru care s-au prins şi cei de la Agenţia Naţională de Integritate şi-au început o cercetare a unor fapte care l-au impus atenţiei publice pe eurodeputatul pesedist. Cum ar fi cheltuirea a 230.000 de euro pe diurnă, „secretariat” şi alte marafeturi europene. Doar transportul l-a costat pe Severin 178.000 de euro în anii 2009 şi 2010.

Vi se pare mult? E mult pentru noi, care trăim la limita umanului. Pentru nişte parlamentari europeni e nimica toată. Ei au toate drepturile din lume şi ceva pe deasupra. Dar nu ei sunt vinovaţi. Vinovat e sistemul, care aruncă cu banii pe fereastră în vreme ce milioane de europeni mor de foame şi boli. Vinovaţi suntem noi, că i-am trimis acolo. Şi nici măcar nu ştim de ce i-am trimis acolo. Ce caută în Parlamentul european Becali, Vadim Tudor, Eba, Bodu şi alte 20 şi ceva de persoane provenite din România? Ce interese apără oamenii ăştia, ce fac ei acolo pentru români? Despre Severin ştim cum acţionează, ia 3.000 de euro pe zi-muncă de lobby pentru un amendament de dreapta, el reprezentând un partid de stânga, dar ce mai contează, banul să iasă... Dacă n-ar fi împotriva legilor europene în materie aş zice „bravo lui”, bine le face, să vadă şi ei ce înseamnă lobby în stil românesc!

Aşadar, un europarlamentar român primeşte de la Parlamentul european 230.000 de euro pentru „cheltuieli de secretariat”. În traducere severineană asta înseamnă plata asistentelor personale, numitele Cârlig Carmen Cristina şi Rizea Roxana Silvia. Dacă banii ăştia s-au dat în decursul a doi ani, ar veni cam 10.000 de euro pe lună. Doar pentru asistente şi, eventual, diurnă, care se plătesc separat de leafa de câteva mii de euro a parlamentarului... Bună treabă, oare ce calităţi trebuie să ai ca să fii o asistentă de europarlamentar român? Daţi-mi voie să nu insist, întrebarea sună puţin retoric.

Nu veniturile foarte mari ale unui europarlamentar român mă deranjează, aş vota pentru dublarea lor dacă oamenii ăştia ar şi face ceva, dacă s-ar vedea ceva din munca lor la Parlamentul European. Dar în afară de scandaluri şi volume de poezii ei n-au produs nimic notabil acolo, din punctul meu de vedere sunt plătiţi degeaba. Şi ce-i mai rău e că nici banii ăştia nu le-ajung, semn că şpaga e o chestiune de caracter, nu de nevoi, adică nu iau şpagă pentru că n-au bani să-şi cumpere pantofi, sau să-şi dea copiii la o şcoală bună, ci pentru că şpaga le-a intrat în sânge... Devine o „ocupaţie” şi vai de capul nostru dacă se votează o lege a lobby-ului şi în Parlamentul de la Bucureşti!

În legătură cu şpaga lui Severin am o singură curiozitate: cum va face dl. Ponta ca să-l scoată vinovat pe Traian Băsescu de demersul jurnalistic al englezilor... Pentru că, evident, Băsescu e cauza tuturor relelor care-i macină pe români în general şi pe cei din PSD, PNL, PC  în mod special.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.