OPINII 27 ianuarie 2011

EDITORIAL – Înfometarea pensionarilor

de Covasna Media | 679 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Guvernul Boc va rămâne în istoria politicii româneşti prin inconsecvenţă, amatorism şi haos. Nu-şi va aduce nimeni aminte că a făcut primul pas spre reformarea instituţiilor statului, dar toţi românii îi vor blestema pe premier şi partidul care l-a susţinut pentru măsurile de austeritate luate pe spinarea amărâţilor şi înfometaţilor.

Dumitru Manolăchescu

Guvernul Boc va rămâne în istoria politicii româneşti prin inconsecvenţă, amatorism şi haos. Nu-şi va aduce nimeni aminte că a făcut primul pas spre reformarea instituţiilor statului, dar toţi românii îi vor blestema pe premier şi partidul care l-a susţinut pentru  măsurile de austeritate luate pe spinarea amărâţilor şi înfometaţilor.

Pentru că amărâţi şi înfometaţi sunt pensionarii, cei cu care se luptă din greu miniştrii cabinetului Boc. Nu pensionarii militari, ale căror pensii, ne asigură guvernanţii speriaţi de huiduielile împotriva preşedintelui, Imnului Naţional şi Tricolorului, nu vor coborî sub 3000 de lei cu niciun chip... Nu, de militari ne atingem selectiv, pe ceilalţi pensionari amărâţi îi atingem la ce-i doare mai tare.

Gândirea asta sinucigaşă a premierului, preşedintelui şi PDL s-a transformat în Ordonanţa de Urgenţă 107 din 2010, care a introdus plata contribuţiilor de sănătate pentru toate pensiile care depăşesc 740 de lei. Până la apariţia acestei ordonanţe plăteau contribuţia de sănătate doar pensionarii cu venituri de peste 1.000 de lei (chestie de bun simţ la sărăcia din ţărişoara noastră) şi doar pentru suma care depăşea 1.000 de lei. Situaţia descrisă mai sus nu afecta prea mult pensionarii cu pensii mici şi cred că toată lumea o considera rezonabilă. Ei, dar bugetul are nevoie de bani şi-atunci băieţii trişti ai acestui guvern trist şi-au călcat peste instinctele electorale inerente oricărui om politic şi au decis să reţină 5,5% din toate pensiile şi, atenţie!, pentru toată suma, nu doar pentru ce depăşeşte 740 de lei, nivel sub care Ordonanţa nu acţionează.

Să luăm câteva exemple concrete: la o pensie de 741 de lei se reţine un leu. La o pensie de 890 de lei, suma reţinută ajunge la 48 de lei. Mult pentru un pensionar... La 1.500 de lei pensie omul va pierde 83 de lei pentru contribuţia de sănătate şi încă vreo 70 de lei ca impozit, va mai rămâne cu 1350 de lei.

Şi mai urât este că măsura asta disperată şi, repet, sinucigaşă politic n-a fost nicicum explicată de miniştrii şi liderii PDL în Media. Ce să explici, la urma-urmei? Mai rău, cei care au intervenit în problema respectivă s-au bâlbâit penibil, au acuzat o proastă comunicare cu ministerul de resort şi-au dat-o, jenant, la întors. Fără talent şi fără argumente, aşa că oricum nu i-a crezut nimeni.

Şi toate astea pentru câteva, puţine, sute de milioane de euro aduse la buget pe spinarea pensionarilor. Părerea mea este că nu merita. Şi sunt sigur că îşi va da seama de asta şi premierul, şi preşedintele, şi liderii partidului de guvernământ. Dar, ca de obicei, prea târziu.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
L, 27 ianuarie 2011
ba scuze ,cred ca le pasa ,dar din pacate nu le pasa decat de propriul buzunar . de prostimea de rand ,nici un cuvant de mila! nu trebuie sa privim prea departe, ci aici langa noi. agricultura este citeste integral
Mona, 27 ianuarie 2011
Bine zis LILI,dar oare aude cineva ce spui tu ?Nici daca ar auzi nu le-er pasa.
lili, 27 ianuarie 2011
"Amatorism" ??!!! Nici nu ar fi fost asa de rau, numai ca este si mai grav, este vorba de INCOMPETENTA de inalt nivel..... Ieri Dl Franks de la FMI zise cu sufletul plin de amaraciune ca majorarea TVA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.