OPINII 18 aprilie 2011

EDITORIAL - Iertări în Săptămâna Patimilor

de Covasna Media | 509 vizualizări
Dumitru Manolăchescu În Postul Paştelui şi mai ales în Săptămâna Patimilor suntem în stare să iertăm orice, oricui. Nu contează cine şi cât a greşit, noi ne vom purta frumos şi vom întoarce şi celălalt obraz, într-un adevărat spirit creştinesc. Iertăm nu pentru că ne spune cineva s-o facem, ci pentru că aşa ne uşurăm nouă sufletul. Iertăm, dar nu uităm.

Dumitru Manolăchescu

În Postul Paştelui şi mai ales în Săptămâna Patimilor suntem în stare să iertăm orice, oricui. Nu contează cine şi cât a greşit, noi ne vom purta frumos şi vom întoarce şi celălalt obraz, într-un adevărat spirit creştinesc. Iertăm nu pentru că ne spune cineva s-o facem, ci pentru că aşa ne uşurăm nouă sufletul. Iertăm, dar nu uităm.

Îi iertăm, prin urmare, pe: *Aleşii de orice fel – primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri, parlamentari – care uită că noi i-am aşezat pe „soclu” şi noi îi plătim ca să lucreze pentru propăşirea naţiei, nu pentru grabnica lor înavuţire *Miniştrii care fac reforme negândite, neexplicate şi nepregătite în detaliu, creând astfel nemulţumiri în rândul beneficiarilor *Politicienii care n-au nicio idee, dar sunt idioţi... *Guvernanţii care au tăiat lefuri, venituri, pensii, ajutoare. Şi cu cap, şi fără cap *Liderii partidelor din Opoziţie, care promit orice fără să se întrebe cum se vor ţine de cuvânt când vor ajunge la Putere *Primarii care pun borduri la trotuare inexistente şi fac 500 de metri de stradă în trei ani *Preşedinţii de Consilii Judeţene care dau sute de mii de lei pe marcaje noi la hotare vechi *Cârcotaşii de profesie dintr-o societate civilă românească aplecată spre penibil, trăind în umbra unui naţionalism desuet *Şovinii maghiari-secui care se cred stăpânii inelelor în două judeţe din inima României *Mâncătorii de rahat de la televiziuni aşişderea *Medicii şpăgari, dascălii fără chemare, sindicaliştii nesimţiţi *Magistraţii de doi bani, care judecă strâmb *Poliţiştii şi funcţionarii publici care-şi fac meseria la „fără frecvenţă” *Conducătorii unui fotbal românesc jegos şi neinteresant *Ziariştii plătiţi să scrie ce doreşte patronul.

Am zis că-i iertăm pe toţi, indiferent ce-au făcut? Cred că am greşit. Dacă mă gândesc bine, iertarea de păcate nu-i treaba noastră şi nicidecum a mea. Aşa că n-o să-mi asum răspunderi care mă depăşesc. Cum să-l iert pe poliţistul din Craiova, cel care şi-a omorât soţia, a vrut să-şi omoare şi fata şi-apoi s-a sinucis? Doar Dumnezeu îl poate ierta. Apropo, şi Gh. Măgureanu, fostul şef al Poliţiei judeţului Covasna, s-a sinucis, n-a rezistat unor probleme pe care viaţa de poliţist trecut în rezervă i le-a pus, dar n-a mai luat pe nimeni cu el în mormânt. El a fost, cu siguranţă, iertat.

Aşa că vom judeca şi vom face cum va fi mai bine pentru sufletul nostru. E Săptămâna Patimilor, vreme de durere atunci, vreme de multe dureri şi acum. Să iertăm? Să uităm? Aşa s-ar cuveni. Dar, pentru că nu suntem sfinţi, nu cred că vom reuşi să fim sinceri cu noi şi cu Dumnezeu. Drept pentru care una vom zice în faţa icoanei şi alta vom face când vom ieşi din biserică. Să sperăm, totuşi, că bunătatea şi sacrificiul lui Iisus Hristos vor arde, candelă, luminându-ne calea şi nouă, nevrednicilor muritori. Săptămâna în care am intrat este una a Patimilor, dar şi a Speranţei. Pentru că la capătul ei se află Învierea.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.