OPINII 23 mai 2011

EDITORIAL - Cine strică imaginea României în lume

de Covasna Media | 655 vizualizări
Dumitru Manolăchescu E luni şi la Senat este anunţată dezbaterea unei moţiuni simple împotriva ministrului de externe Theodor Baconschi. În mod normal, moţiunea asta n-ar fi creat suficiente motive pentru a fi băgată în seamă, dar s-au petrecut două fenomene care o propulsează în atenţia Media: conform zicerilor Antonesciene, echilibrul fragil între Putere şi Opoziţie în Senat s-a cam rupt, Opoziţia avea nevoie de un singur vot pentru a avea majoritate şi, se pare, a reuşit să atragă un senator nemulţumit din tabăra Puterii (lucru deloc complicat, altfel).

Dumitru Manolăchescu

E luni şi la Senat este anunţată dezbaterea unei moţiuni simple împotriva ministrului de externe Theodor Baconschi. În mod normal, moţiunea asta n-ar fi creat suficiente motive pentru a fi băgată în seamă, dar s-au petrecut două fenomene care o propulsează în atenţia Media: conform zicerilor Antonesciene, echilibrul fragil între Putere şi Opoziţie în Senat s-a cam rupt, Opoziţia avea nevoie de un singur vot pentru a avea majoritate şi, se pare, a reuşit să atragă un senator nemulţumit din tabăra Puterii (lucru deloc complicat, altfel). În aceste condiţii, moţiunea are şanse să treacă şi, chiar dacă fără urmări notabile, evenimentul va fi exploatat cum se cuvine de către Media românească.

Celălalt fenomen este unul particular: l-am auzit pe Victor Ponta motivând supărarea PSD pe ministrul de externe prin următoarea memorabilă frază: „Dl. Baconschi n-a reuşit schimbarea imaginii proaste a României în lume”. Nu ştiu de ce, dar când l-am auzit rostind aceste istorice vorbe gândul mi s-a dus spre Adrian Severin, care tot astăzi (adică luni, 23 mai a.c.) este personajul principal al unei şedinţe a Parlamentului European, în care se votează ridicarea imunităţii sale parlamentare pentru corupţie. O fi acesta un bun exemplu de promovare a României în lume? Sau n-o fi... Aş zice că dl. Ponta ar fi trebuit să tacă în materie de stricarea imaginii ţării noastre în lume. Şi-ar fi trebuit să tacă nu doar din cauză de Severin. Nici nu mai ştiu în câte rapoarte de ţară ale comisiilor şi comisarilor Uniunii Europene s-a reproşat ascunderea fostului premier Adrian Năstase, un foarte activ membru PSD la vârful ierarhiei, sub largile fuste ale imunităţii oferite de Parlamentul României. Sigur, o să spuneţi că nu-i singurul, sunt şi parlamentari ai Puterii care se agaţă de această imunitate şi din cauza cărora primim mereu observaţii pe teme legate de funcţionarea instituţiilor statului; da, sigur că sunt, dar, din câte ştiu, în cazurile Ridzi şi Păsat se mişcă ceva, ei nu mai beneficiază de protecţia PDL, chiar dacă decizia asta s-a luat extrem de greu, nefiresc de greu pentru un partid care se vrea campion al luptei anticorupţie.

Ce rămâne, aşadar, din această temă a imaginii României în lume? Păi, părerea mea este că nu imaginea îi doare pe Ponta şi Antonescu, ci un alt demers al ministrului Baconschi: anume cel care se referă la votarea legii votului electronic pentru românii din diasporă. O astfel de lege, odată votată, ar cam strica planurile de viitor ale Opoziţiei, care nu are mare trecere printre conaţionalii noştri plecaţi la muncă în străinătate. Ăsta e motivul real al moţiunii, nu prostia cu promovarea unei bune imagini a României în lume. Care imagine, oricum ai lua-o, nu este numai opera unui ministru de externe, oricare ar fi el. Lucru pe care cel puţin doi membri marcanţi ai PSD, Mircea Geoană şi Adrian Năstase, îl ştiu foarte bine...

Cu alte cuvinte, uite cine vorbeşte! E cât se poate de vizibil că Baconschi le stă ca osul în gât din pricina acestei legi a votului în diasporă, argument suficient pentru a încerca – cu bune şanse de reuşită – decredibilizarea respectivului printr-o moţiune simplă câştigătoare în Senat. Ar fi o operaţiune de imagine extrem de eficientă în favoarea Opoziţiei, care ar pune şi mai multă presiune asupra deloc convingătorului guvern Boc. Dar nu era deloc cazul ca tocmai preşedintele PSD să vorbească despre „imaginea României în lume”. Sau, dacă tot s-a hotărât s-o facă, atunci ar fi trebuit să-şi pună cenuşă-n cap şi să-l lase din braţe pe colegul de partid Năstase Adrian.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
''PANORAMIX'', 24 mai 2011
dupa parerea mea de simplu cetatean al acestei tari aduc la cunostinta tuturor "coloratilor politici " ca toti santeti o apa siun pamant si ca pe toti va intereseaza numai puterea si avantajele ei! citeste integral
Marian, 24 mai 2011
Domnule Costi Holospin,dece nu faceti ceva bun si practic,de scris poate sa scrie oricine dar vad ca dumneavoastra le stiti pe toate,papagalismul e o boala grava romaneasca.
Costi Holospin, 24 mai 2011
Ponta are o mentalitate specifica anilor '50."" Domnul Baconschi isi manifesta actul sau diplomatic conform legii și nu conform pulsiunilor pubere ale d-lui Ponta. Dl. Baconschi n-a reuşit citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.