OPINII 26 august 2011

EDITORIAL. Bâta la semafor

de Covasna Media | 555 vizualizări
Începe să fie periculos să opreşti maşina la semafor. Nu pentru că ţi s-ar opri motorul în relanti, ci pentru că o groază de nebuni din ţara asta sunt pregătiţi să se aşeze în faţa maşinii şi să te ia la omor după ce-ţi sparg geamurile cu bâtele de baseball.

Dumitru Manolăchescu

Începe să fie periculos să opreşti maşina la semafor. Nu pentru că ţi s-ar opri motorul în relanti, ci pentru că o groază de nebuni din ţara asta sunt pregătiţi să se aşeze în faţa maşinii şi să te ia la omor după ce-ţi sparg geamurile cu bâtele de baseball. S-a întâmplat în multe aşezări ale României, auzisem de practica asta la hoţii de bulgari, care pe vremuri se îmbrăcau în uniforme de poliţişti, opreau maşinile în trafic spre graniţa cu Grecia şi le cereau turiştilor bani ca să-i lase să-şi continue drumul. Hoţii de români au îmbunătăţit metoda, ei nu mai dau bani pe uniforme, se mulţumesc cu bâtele de baseball sau săbii de samurai. Înarmaţi cu asemenea obiecte, se aşază în faţa maşinilor la semafor şi... dacă faci pe curajosul şi nu vrei să dai banul, ai încurcat-o, eşti bătut măr şi chiar omorât!

Sigur, există şi aici nişte limite, nu chiar orice maşină e oprită de bătăuşi în trafic, în general e vorba de „prietenii” agresorilor, oameni cu care tâlharii au de rezolvat diferite afaceri necurate, datorii etc. În mod normal, dacă n-aveţi treabă cu lumea interlopă puteţi circula liniştit (încă!) pe străzile oraşelor din ţara noastră. Important e să nu te bazezi pe poliţişti, care de cele mai multe ori nu se află acolo unde trebuie. Şi mai important e să nu te bagi într-un eventual scandal în care sunt implicaţi partenerii de trafic, pentru că nu ştii niciodată în ce hazna intri... Am fost la un minut distanţă de un conflict cu un tânăr furios, care stătea degeaba cu maşina firmei la care lucra, la coadă la PECO. Stătea şi vorbea la telefon, ignorând coada care se făcuse în urma lui la pompă. Când i-am spus că nu-i în regulă, că e nevoie ori să-şi mişte maşina din faţa pompei, ori să alimenteze, m-a înjurat cu pasiune şi m-a invitat să mă duc la altă staţie, unde e mai puţină lume. N-am reacţionat, dar l-am auzit pe omul de la PECO comentând: „Pentru nesimţiţii ăştia îţi trebuie o bâtă”. Personal, nu cred că bâta rezolvă nervii din trafic sau de la cozile produse de nesimţiţi furioşi. Dar recunosc că eşti tentat să aplici o minimă corecţie unor asemenea indivizi.

Ei, şi aici intrăm deja pe terenul veşnic minat al spiritului civic. Adică, dacă tu vezi că unul e bătut de nişte mardeiaşi (la semafor sau aiurea, oriunde pe un drum), ai tendinţa să ieşi din maşină şi să te faci părtaş la conflict, încercând să-i împaci sau să-l ajuţi pe cel bătut. Nu-i bine, însă, nu-i deloc sănătos să faci gesturi de curaj civic în asemenea împrejurări, trebuie să cântăreşti foarte atent raportul de forţe, instrumentele folosite, să observi unde ţin agresorii cuţitele... Nu-i sănătos, în general, să te bagi. Dar poţi să stai şi să priveşti impasibil cum e omorât în bătaie unul în faţa ta?! Nu prea poţi, probabil că cel mai indicat ar fi să suni la Poliţie, la 112, ori la orice alt număr util în asemenea împrejurări, sperând că „organele” vor interveni în timp util.

Lumea românească a luat-o razna rău de tot în vara asta, poate şi din cauza căldurii, şi adevărul e că Poliţia e foarte solicitată. Cu oameni mai puţini şi mai prost plătiţi, cu mijloace tehnice precare, cu cota de benzină mult redusă, cu speranţe zero într-o revenire la „bunăstarea” de altădată, Poliţia face ce poate. Adică puţin. Pândesc vitezomanii pe şosele şi nu se bagă în intersecţii, că-i periculos şi pentru ei.

Aşa că soluţia ar fi să desfiinţăm semafoarele. Să facem în locul lor sensuri giratorii. E şi mai fluent, şi mai spectaculos, şi mai eficient, ca să nu mai vorbim că într-un sens giratoriu nici bandiţii cu bâte şi săbii n-ar prea avea cum să acţioneze. Uitaţi-vă, de pildă, cât de bine şi civilizat se circulă în aproape toate intersecţiile Braşovului şi vă lămuriţi.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.