Comentează acum sau taci pentru totdeauna(?)!
Nu contează dacă este un război rece, o revoltă sau un război al comentariilor, oamenii au găsit întotdeauna o modalitate de a se ridica deasupra semenilor lor, de a urca tot mai sus în detrimentul altora și de a obține puterea absolută. Dar ce se întâmplă dacă nu se mai pot juca de-a zeul și apucă o armă care îi va distruge pe toți, inclusiv pe sine? Ar fi războiul de comentarii acel instrument periculos?
Este adevărat că propaganda pe internet este adesea folosită pentru a promova o agendă, cum ar fi o agendă personală, politică sau de afaceri, ca formă de persuasiune, dar trebuie să fim conștienți de avantajele și dezavantajele utilizării acesteia pentru a o folosi în limite sănătoase.
În zilele noastre, comunicăm mai mult prin comentarii decât în persoană, în direct. Preferăm să ne exprimăm opinia pe diverse platforme de internet decât să o ducem în fața persoanei criticate. Și preferăm să ne ascundem în spatele profilurilor false, făcând astfel și mai impersonală percepția deja prăfuită că noi, oamenii, suntem puțin mai mult. În ce privință? Majoritatea oamenilor sunt atât de subiectivi încât chiar nu le pasă de nimeni în afară de ei înșiși. Acesta este motivul pentru care, despre orice ar fi vorba, ei se gândesc imediat la sine și iau asupra lor toate aluziile îndepărtate, ceea ce îi preocupă atât de mult încât nu mai au puterea intelectuală de a înțelege mesajul obiectiv al discursului. Aici intervine problema polemicii, adică neînțelegerile. De câte ori s-a trezit omenirea în astfel de situații, din care multe fatale, care ar fi putut fi evitate prin simpla observare a micilor diferențe. Ca să fiu clară, aș putea chiar să o spun așa, uneori lipsește doar acel ingredient secret clișeu... ei bine, știi ce este... un strop de dragoste. Dragoste și empatie.
A simți gândurile și emoțiile celeilalte persoane nu poate oferi o experiență directă, dar a ne imagina în locul lor oferă o perspectivă asupra lumii interioare a celeilalte persoane, ceea ce facilitează foarte mult acuratețea percepției noastre.
Conform stadiului actual de utilizare a platformei, concluzionăm mai degrabă că acest tip de judecată și exprimare a opiniei nu este pe mâini bune. Iese în evidență gama colorată de concepte de bullying online și diverse lobby-uri, care ar necesita mult mai multă atenție decât i se acordă în acest moment. Ca să nu mai vorbim de numărul tot mai mare de utilizatori minori în zilele noastre, care, ca și ținte cu două picioare ușor de influențat, stau pe rând în prima linie în războiul dintre bine și rău.
Trebuie să avem în vedere că putem face judecăți inexacte la fel ca cei mult mai tineri decât noi. Trebuie să fim conștienți că toți suntem oameni și că toți putem greși, iar pentru a menține pacea comentariilor nu trebuie să uităm cea mai importantă virtute a noastră, umanitatea.
Bartha Nóra, 16 ani, din Sfântu Gheorghe
***
Textul este unul dintre câștigătoarele concursului de eseuri din cadrul proiectului #Youthfocus, de alfabetizare media, al Biroului pentru tineret Turul din Sfântu Gheorghe. Se înscrie în tematica: „Război de comentarii, ori toată lumea poate fi expert?! Dezavantajele și avantajele liberei exprimări”.
Demersul a vizat creșterea implicării comunitare a tinerilor prin activități educaționale, de conștientizare. Mai concret, aici au fost acceptate texte scrise de aceștia pe un ton personal, de formare a opiniilor, prin care să își prezinte propriile gânduri, idei și chiar viziuni legate de o serie de teme date.
Proiectul a fost susținut parțial de Active Citizens Fund România. În concurs au fost înscrise 13 eseuri.
Articolele au fost analizate de un juriu format din trei experți. Câștigătorii au primit diverse premii: cărți, vouchere de cumpărături, bilete de teatru, dar mai ales șansa de a-și vedea textele publicate în ziare locale. Trei dintre acestea vor apărea în Observatorul de Covasna și pe CovasnaMedia.ro. Toate articolele declarate câștigătoare vor putea fi citite și pe site-ul www.turuliroda.ro.