ECONOMIC 8 iunie 2023

Un teren de paintball, un centru de dresaj și o platformă de rezervări online, realizate prin startup-uri

de Agerpres | 1501 vizualizări

Un teren de paintball, o pensiune canină cu centru de dresaj, o platformă de rezervări online, precum și alte afaceri în diverse domenii de activitate, au fost înființate anul acesta de câțiva tineri în județul Covasna, prin intermediul unor startup-uri finanțate din fonduri europene.

Tas Pakuci Szabolcs a obținut 25.000 de euro prin programul „Perspective pentru tineri NEETs", implementat în regiunea Centru de Centrul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale din Sfântu Gheorghe - StartUp HUB din Sfântu Gheorghe, iar din acești bani a realizat un teren de PT-paintball în localitatea Sântionlunca, din comuna Ozun, aflată nu departe de municipiu.

Karacsony Adrienn a realizat, prin același program, un centru de relaxare Home Spa, iar Voloncs Laszlo a folosit grantul de 25.000 de euro pentru a deschide o pensiunea canină și un centru de dresaj.

Acesta a declarat că pensiunea, inaugurată recent, oferă găzduire nu doar câinilor, ci și pisicilor în perioada în care proprietarii lor sunt plecați în concediu și nu pot lua animalele de companie cu ei.

Kelemen Attila Szabolcs va folosi grantul de 25.000 de euro pentru a dezvolta o afacere în domeniul turismului, dorind să organizeze tururi cu ATV-uri și biciclete electrice, iar un alt tânăr antreprenor, Horvath Gyula Szabolcs din Covasna, a decis să își folosească experiența pentru a deschide un atelier de mecanică auto.

Debreczi Attila își va cumpăra un miniexcavator, iar Babos Attila a decis să folosească banii europeni pentru a cumpăra o autorulotă fast food și a vinde sandwich-uri și alte specialități italiene.

Acesta din urmă a declarat că punctul de plecare al afacerii sale a fost filmul „The Chef", al cărui erou principal era un șofer de food truck care călătorește prin America și vinde sandvișuri cubaneze.

Cu cei 25.000 de euro câștigați, Botond Mike va intra pe piața din România cu o nouă tehnică de imprimare decorativă a pereților. Potrivit acestuia, aparatul achiziționat din acești bani va putea imprima imagini digitale pe orice suprafețe verticale, inclusiv pe pereți, și va înlesni personalizarea birourilor, spațiilor comerciale, locuințelor sau altor spații publice ori private.

„Aceasta este o tehnologie complet nouă, care nu este încă cunoscută în țara noastră (...) Este o tehnologie foarte simplă, dar interesantă și utilă pentru a ne transforma casele și birourile. Cu ajutorul acestui aparat putem imprima pe orice suprafață, cu o calitate excelentă și culori saturate și luminoase. Imprimarea se aplică direct pe perete sau pe suprafața verticală aleasă de client (...) Acest aparat poate imprima orice imagine digitală pe orice suprafață. Imprimanta pentru pereți poate tipări și pe suprafețe tradiționale de pereți tencuiți, lemn, gips-carton, dispersie, vopsea de var, tencuială modernă pentru fațade. Se poate imprima orice tip de text sau fotografie, cerneala este durabilă și de înaltă calitate, iar acest lucru asigură o soluție de lungă durată pentru pereții interiori sau clădiri. Imprimanta tipărește pereții cu cerneală UV, pe bază de apă și cu uscare rapidă, ce oferă rezistență în timp și păstrează intensitatea culorilor”, a precizat Mike Botond, într-o postare pe internet.

Reprezentantul StartUp HUB, Kelemen Szilard, a declarat pentru AGERPRES că cei o sută de tineri, care au semnat deja contractele de finanțare, și-au propus să dezvolte afaceri și în alte domenii, cum ar fi jocuri online, tehnologii medicale, industria textilă, industria cosmetică sau organizare de evenimente.

Noi am încercat să aducem fondurile Uniunii Europene mai aproape de tinerii din Covasna, dar și din zonă sub formă de proiecte start-up. Am anunțat prima dată în octombrie 2021 cursul de competențe antreprenoriale, care a fost o condiție pentru a putea aplica pentru proiectul de 25.000 euro nerambursabili. 800 de tineri au aplicat pentru acest curs, iar dintre acești 800 de tineri, 400 au finalizat formarea și au obținut cu succes certificatul (...) După ce au finalizat cursurile, am primit 200 de proiecte, iar până în decembrie 2022 decembrie am semnat contracte de finanțare pentru 100 de proiecte. Asta înseamnă că 100 de tineri au primit șansa să dezvolte afaceri acasă, în România. Dintre acești 100 de tineri, aproximativ 50% sunt din județul Covasna”, a declarat Kelemen Szilard.

Reprezentanții Startup HUB au menționat că vor continua să acorde sprijin tinerilor întreprinzători, dar și tinerilor fermieri care doresc să acceseze fonduri europene, iar, pentru a-i încuraja prezintă în mod periodic, pe pagina de Facebook, povești de succes ale unor start-uperi.

Alți doi tineri din județul Covasna, Beres Norbert și Gruman Robert au obținut o finanțare de 100.000 de euro din fonduri europene prin programul STUDENT STARTUP și au creat o platformă de rezervări online pentru vacanțe, cu scopul de a promova și valorifica potențialul turismului intern.

Cei doi tineri din spatele start-upului stayhere.ro au început să dezvolte o aplicație mobilă și o platformă de rezervări online, prin care vor promova exclusiv destinații turistice din România.

Prin acest proiect au fost create cinci noi locuri de muncă, iar echipa a lansat deja blogul stayhere.ro și gestionează pe Facebook „Clubul călătorilor cu vouchere de vacanță”.

Sursa foto: Facebook/StartUp HUB.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.