ECONOMIC 20 noiembrie 2018

Un an agricol pozitiv în ciuda secetei și a inundațiilor

de Covasna Media | 863 vizualizări

Prețurile au crescut semnificativ atât la cereale, cât și la cartofi

Anul agricol 2018 pare să se încheie cu rezultate nesperat de bune, luând în calcul vremea extrem de nefavorabilă pentru agricultură. Seceta și inundațiile păreau să zădărnicească munca fermierilor covăsneni, însă cu toate acestea producția din acest an a fost peste așteptări. Pe de altă parte, specialiștii în agricultură spun că zăpada de la început de săptămână este binevenită întrucât este un izolator termic excelent pentru sol.

„Din punct de vedere al producțiilor exceptând sfecla de zahăr, sezonul agricol a fost pozitiv, iar din punct de vedere meteorologic a fost un an total atipic, cu două perioade foarte secetoase, una primăvara în perioada de răsărire și exact același lucru și toamna pentru cerealele de toamnă și rapiță în perioada de răsărire. Deci am avut două perioade foarte secetoase, exact când trebuia să plouă și după aceea am avut o perioadă foarte, foarte ploioasă în iunie-iulie, care nu zic că nu a fost bună, dar era deja în exces la un moment dat”, a declarat pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, Directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna, Könczei Csaba.

Fenomenele extreme și-au pus totuși amprenta asupra prețurilor

Könczei Csaba a mai precizat că una peste alta, producțiile au fost destul de bune și la cereale și la cartofi, iar având în vedere faptul că în toată Europa s-a manifestat o perioadă foarte secetoasă anul acesta, prețurile sunt acceptabile. Totuși, acestea au crescut față de anul trecut la grâu, dar și la cartofi, prețul celui din urmă fiind majorat și din cauza cererii majorate.

„Prețurile au crescut față de anul trecut cu vreo 50% la grâul de panificație în mare și la cartofi cu 200% (sic!), deci efectiv prețul la cartofi este minim dublu decât anul trecut. La noi s-a recoltat mai puțin, dar cu 10-15% față de anul trecut. Nu s-au făcut cartofii în piața Uniunii Europene și așa noi am avut puțin noroc, având în vedere că a crescut cererea, automat a crescut și prețul”, a adăugat Könczei Csaba.

Zona Câmpu Frumos și Zona Cernat, Târgu Secuiesc sunt cele mai bune zone ale județului, având în vedere calitatea solului, spun specialiștii în agricultură.  Plus că și în aceste zone, mai ales în zona Câmpul Frumos se poate iriga, iar anul acesta, pe timp de secetă, irigațiile au fost de mare ajutor.

Zăpada a venit „ca la carte”

Fenomenele meteorologice actuale vor ajuta culturile agricole din Covasna unde până să cadă zăpada, erau probleme în ceea ce privește rezerva de umiditate din sol. Mai mult, stratul de zăpadă va proteja culturile de toamnă (rapița și grâul de toamnă) de temperaturile foarte scăzute, este de părere Könczei Csaba.

Acum zăpada asta care a venit, a venit foarte bine pentru că din luna septembrie-octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie n-am avut precipitații, au fost foarte puține și nesemnificative cantitativ. Eu sper să se mențină cât mai mult pe câmp plapuma asta călduță de zăpadă, pentru că mai ales pentru cerealele care au răsărit ulterior sau neuniform, vine foarte bine această zăpadă. Dar și dacă se topește e bine pentru că se topește lent și toată apa intră în sol”, a mai spus Könczei Csaba.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.