Târgu Secuiesc a devenit oficial stațiune turistică
În județul nostru, alături de comunele Barcani și Ozun, și municipiul Târgu Secuiesc a fost desemnat stațiune turistică de interes local, printr-o decizie luată de Guvern, anul trecut, în 28 decembrie. Potențialul turistic este recunoscut, așadar, oficial.
„În conformitate cu criteriile Ministerului Turismului, Târgu Secuiesc a fost desemnat oraș de interes turistic. Am lucrat mai mult de un an să primim această certificare, care va aduce noi oportunități de finanțare pentru orașul nostru, îmbunătățind calitatea serviciilor locale și crescând numărul de turiști care vizitează zona”, au transmis reprezentanții primăriei, pe pagina oficială Facebook.
De ce „stațiune turistică de interes local”?
Puțini știu, poate, despre „aerul medieval” pe care îl emană acest oraș. O plimbare prin centrul istoric parcă te teleportează înapoi în timp și descoperi că orașul „breslelor, cizmarilor și al curților” a rămas și în prezent la fel. Poate chiar mai colorat, mai curat și mai îngrijit. Autorul maghiar Orbán Balázs a scris într-o carte a sa că Târgu Secuiesc este „Parisul ținutului Trei Scaune”.
Centrul orașului are formă de trapez și este înconjurat de clădiri cu porți și curți interioare înguste. Și în prezent orașul are 73 de astfel de curți. A fost orașul târgurilor, al breslelor și meșteșugurilor.
Călătoria în timp poate continua cu o vizită la Muzeul de Istorie a Breslelor „Incze László”, care se află în clădirea fostei primării, în centru. Aici există o valoroasă expoziție despre istoria orașului, despre numeroșii meșteșugari (olari, cizmari, pantofari, tăbăcari, cojocari, fierari, lăcătuşi, pălărieri, croitori şi tâmplari), și, în cadrul muzeului, este de neratat colecția de peste 200 de păpuși îmbrăcate în porturi populare din zone ale Ardealului, vechi de aproximativ un secol și cu mare valoare etnografică.
În apropiere, se poate vizita și Muzeul de Păpuși, cu o colecție privată de peste 1.300 de exemplare.
Alte obiective turistice ar fi: Muzeul Farmaceutic, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată-Calvină, Casa de Cultură „Vigadó”, statuia revoluționarului maghiar Gábor Áron, casa de lemn „Hahn Jakab” (cofetarul care a pus bazele produsului tradițional specific orășenesc, renumita „turtă dulce”), Casa memorială a revoluționarului Turóczi Mózes, Piața Márton Áron, Sala Polivalentă și alte clădiri impozante.
După ce obosești de explorat orașul, te poți opri pentru a servi masa la restaurante cu meniuri delicioase, precum: Csiki Söröző, Jazz Bistro, Restaurant Secuiesc, Westfalia, Restaurant Bujdoso.
Iar dacă vrei să te îndulcești, cofetăria „Süti Éden” nu-ți va dezamăgi papilele gustative. Renumele i s-a dus în toată țara, având clienți fideli și din Capitală.
Pentru momente de relaxare, parcurile „Molnár Józsiás” și „W. Wegener” sunt cele mai bune alegeri, amenajate cu stil și cu locuri de joacă moderne pentru copii.
Totodată, pentru că poate nu ai timp să vizitezi totul într-o singură zi, locuri de cazare se pot găsi la case, conace, pensiuni, hosteluri și hoteluri.
Cu acest nou statut de stațiune turistică „pot fi primite puncte în plus pentru proiecte de tip turism, regenerare urbană etc. Orașul va fi listat într-o nouă bază de date specifică turismului și acest titlu este o „dovadă” oficială privind potențialul turistic al orașului”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul Szilveszter Szabolcs.
Împreună cu cele trei localități covăsnene, la nivel național au mai primit titulatura de „stațiuni turistice” încă 32 de comune și orașe. Astfel, în prezent, în România sunt atestate 147 de stațiuni turistice de interes local și 54 de interes național.
Sursa foto: Facebook/ Kézdivásárhely Önkormányzata/Primăria Târgu Secuiesc