Skipass gratuit pe pârtia de schi de la Întorsura Buzăului pentru turiştii cazaţi la pensiunile din zonă
Turiştii cazaţi la pensiunile din oraşul Întorsura Buzăului şi împrejurimi pot beneficia de skipass gratuit pe pârtia de schi din localitate, repusă recent în funcţiune de către un investitor privat din Târgu Mureş.
Pârtia, dotată cu skilift şi instalaţie de nocturnă, are trei tronsoane cu lungimi cuprinse între 100 şi 300 de metri, cu diferite grade de dificultate.
Concesionarul pârtiei, Raul Călin Apăfaian, a declarat, pentru AGERPRES, că ceea ce l-a făcut să investească la Întorsura Buzăului este potenţialul turistic deosebit al acestei zone, dar şi brandul neoficial pe care îl are această zonă supranumită „Mica Siberie”, datorită temperaturilor extrem de scăzute care se înregistrează aici în fiecare iarnă.
„Brandul 'Mica Siberie' şi potenţialul zonei, acestea au fost principalele motive pentru care am venit aici, având în vedere sporturile de iarnă (...) Vreau să cumpăr o casă pe care vreau să o transform în pensiune şi, totodată, vreau să mă întâlnesc în perioada următoare cu toţi proprietarii de spaţii de cazare din zonă şi să îi fac să înţeleagă că numai împreună putem să dezvoltăm zonă (...) Pe lângă investiţii, mai e nevoie şi de o schimbare de mentalitate (...) Mai vrem să investim în judeţul Harghita într-o pârtie de schi, am semnat acolo un contract pe teren, acum urmează formalităţile, acte, autorizaţii de construcţie şi în vară vrem să montăm teleschiuri şi acolo. Va fi la o altitudine mult mai mare decât aceasta din Întorsura Buzăului, va fi o pârtie mult mai lungă, pentru profesionişti şi nu ne vom oprim aici (...) În afaceri eu cred că ideile sănătoase sunt pe termen mediu şi lung (...) şi cred că, mai presus de orice, trebuie o atitudine pozitivă. Un profesor spunea la un curs că atitudinea pozitivă e ca ştergătoarele de la maşină: nu opresc ploaia, dar te ajută să vezi drumul mai departe şi în momentul în care ai atitudine pozitivă şi vezi o investiţie ca un potenţial, şi munceşti mult la ea şi nu te gândeşti numai la profit, atunci rezultatele, inevitabil, vor apărea (...) Deci, încercăm să dezvoltăm turismul, cred că zona are un potenţial foarte mare, pariez mult pe asta”, a declarat.pentru AGERPRES, Raul Călin Apăfaian.
Acesta a mai adăugat că pârtia de la Întorsura Buzăului, localitate aflată la aproape o jumătate de oră cu maşina de Braşov, oferă o serie de facilităţi turiştilor, inclusiv gratuităţi şi reduceri.
„Avem trei tronsoane, o pârtie destul de înclinată, de aproape 30 de grade, apoi avem una medie şi una pentru începători, aceasta din urmă fiind cea mai lungă. Sunt mai mult pârtii de agrement şi pentru copii. O urcare cu teleschiul costă 5 lei, iar abonamentul este de 75 de lei pentru o zi întreagă (...) Vrem să le oferim skipass gratuit turiştilor care se cazează în zona Întorsurii şi împrejurimi, deci cei care se vor caza aici, indiferent la ce pensiune, o să aibă skipass gratuit, iar copiii care nu vor prinde singuri crosele de la teleschi vor avea, de asemenea, skipass gratuit, mă refer la cei mici, care trebuie ajutaţi să prindă crosele, ei nu vor plăti (...) De asemenea, în momentul în care s-a cumpărat şi montat acest teleschi, liceul de aici, din Întorsura, a participat cu o sumă de bani pentru achiziţia lui şi când l-am luat în gestiune de la asociaţia „Ciucaş” a fost condiţia ca elevii liceului să beneficieze de 50% reducere pe pârtie într-o zi a săptămânii (...) Şi Clubul Copiilor o să aibă 30% reducere pentru toţi membrii, iar câţiva membri ai asociaţiei „Ciucaş”, 15 la număr, care au muncit aici, la acest teleschi şi s-au implicat atât financiar, cât şi uman vor beneficia de cartele personalizate şi nu vor plăti accesul pe pârtie, deoarece datorită lor a fost făcut această investiţie în urmă cu mai mulţi ani”, a adăugat acesta.
La baza pârtiei mai există, printre altele, un patinoar, un centru de închiriere a echipamentelor sportive şi un autobuz transformat într-un mic restaurant, care poate fi folosit, parţial, şi ca vestiar.
„La noi nu e aşa de aglomerat ca pe alte pârtii din ţară, nu se stă la coadă la teleschi, în zonă sunt locuri de cazare chiar foarte foarte ok şi la preţuri foarte bune, locuri de parcare sunt chiar lângă pârtie şi nu trebuie plătite, deci sunt tot felul de avantaje pentru turişti”, a mai spus Călin Apăfaian.
Pârtia a fost amenajată în anul 2010 pe un teren de trei hectare pus la dispoziţie de primărie, investiţia fiind făcută de membrii asociaţiei „Ciucaş”, care au cumpărat din fonduri proprii atât instalaţia de teleschi, cât şi pe cea de nocturnă.
Membrii asociaţiei îşi propuseseră să dezvolte în zonă un proiect îndrăzneţ intitulat „Aventură în inima ţării”, care, prevedea, printre altele, construirea unui complex turistic şi educaţional, care să cuprindă o pistă de bob, un patinoar, o piscină în aer liber, un traseu pentru motociclete şi sporturi extreme, un poligon de trageri, un amfiteatru pentru spectacole şi concerte, precum şi un hotel şi spaţii de campare.
Acesta necesita, însă, investiţii de câteva milioane de euro, iar, din lipsă de fonduri şi parteneri, a fost abandonat.
Preşedinta „Ciucaş”, Aurora Pandrea, a declarat că întreţinerea şi administrarea pârtiei au presupus un efort ce a depăşit puterile şi resursele asociaţiei, motiv pentru care nici nu a funcţionat din anul 2015, prin urmare s-a luat decizia concesionării acesteia.
„Pârtia este necesară, (...) schiul este unul dintre sporturile locale cele mai îndrăgite (...) Avem şi noi copii care schiază şi dorinţa de a avea o pârtie a fost mai mult a lor, apoi ne-a luat şi pe noi valul şi entuziasmul şi am reuşit să facem ceva, dar nu am putut merge mai departe. Motivele au fost diverse, dar ne bucurăm că am găsit un partener, un om care chiar ne-a impresionat că vrea să facă atât de multe lucruri şi să depună atât de mult efort. Sper să meargă cu bine înainte”, a declarat Aurora Pandrea.
Potrivit acesteia, zona Întorsurii Buzăului este foarte atractivă din punct de vedere turistic, în apropiere aflându-se Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului, barajul de la Siriu, cascada Urlătoarea şi mănăstirile de la Sita Buzăului şi Valea Mare.
Întorsura Buzăului mai este cunoscută ca „Mica Siberie”, fiind unul dintre polii frigului din România. Aici iernile ţin aproape cinci luni, iar în fiecare iarnă temperaturile coboară semnificativ sub zero grade Celsius.
Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în judeţul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005, la Întorsura Buzăului, record care nu mai fusese atins din anul 1939.