Peste 600.000 de lei adunaţi din taxa de turism în Covasna
Primarul staţiunii Covasna, Lorincz Zsigmond, este mulţumit de situaţia turistică a localităţii pe care o administrează arătând cifra considerabilă adunată din taxa de staţiune instituită anul trecut.
Potrivit acestuia, din taxa de turism de 1 leu pe zi încasată de la turiştii cazaţi în hotelurile şi pensiunile din zonă, au intrat în bugetul local circa 600.000 de lei, ceea ce înseamnă că s-au vândut peste 33.000 de locuri de cazare pe parcursul întregului an având în vedere că un sejur la tratament durează între 9 şi 18 zile.
În opinia sa, rezultatul este foarte bun comparativ cu alte staţiuni din ţară şi chiar din străinătate, în condiţiile în care, cu mici excepţii, în Covasna nu s-au făcut în ultimii ani investiţii majore în infrastructura turistică. Investiţiile majore derulate în staţiune sunt cele făcute la drumurile de acces şi cele din interiorul localităţii, motiv pentru care turiştii pot veni acum fără frica de a-şi distruge autoturismele prin gropi.
Lorincz Zsigmond a recunoscut că cea mai mare parte a banilor obţinuţi din taxa de staţiune provine de la pensionarii veniţi cu bilete la odihnă şi tratament, de aceea şi-a propus în 2011 şi 2012 să dezvolte infrastructura astfel încât staţiunea Covasna să devină atractivă şi pentru celelalte categorii sociale.
„Ştiu că există şi oameni cu potenţial financiar în această ţară, de aceea am trasat obiective clare în domeniul turismului în următorii ani. Printre proiectele noastre se numără construirea unei pârtii de schi chiar dacă ne-a fost refuzată finanţarea de Agenţia pentru Dezvoltare Regională. Pe lângă pârtia de schi avem planul pentru un centru wellness, bazin de înot exterior, piscină, bază de tratament modernă cu apă minerală dar şi o sală de bowling. Tinerii pot fi atraşi foarte uşor dacă au o ocupaţie pe durata sejurului în staţiune”, a declarat Lorincz Zsigmond.
Chiar dacă nu au reuşit să achiziţioneze anul trecut trenuleţul turistic, pentru anul acesta au demarat deja procedurile de cumpărare. Trenuleţul va fi folosit pentru a plimba turiştii în mai multe locaţii ce pot fi vizitate în zonă.
În traseul conceput de Primăria Covasna vor fi cuprinse comuna Zagon, cartierul Chiuruş dar şi comuna Zăbala, localităţi unde există mai multe edificii ce merită atenţia turiştilor.
Şi hotelierii sunt mulţumiţi de anul 2010
Deşi criza economică a fost destul de simţită anul trecut în ţara noastră, turiştii nu s-au speriat şi au vizitat în număr destul de mare staţiunea Covasna.
Proprietarii pensiunilor şi hotelurilor sunt mulţumiţi de gradul de ocupare a unităţilor de cazare şi prognozează pentru anul 2011 un număr la fel de mare de persoane venite la tratament sau relaxare.
Conform directorului hotelului „Bradul”, Gheorghe Onea, gradul de ocupare în tot anul a fost undeva la 62-63%, o cifră mare având în vedere că sezonul balnear începe în primăvară şi se termină în prima jumătate a toamnei fără a lua în considerare lunile de iarnă.
„Eu cred că vom avea un număr cel puţin la fel de mare ca şi cel de anul trecut. Lumea se arată interesată de staţiune şi nu cred că ne vor ocoli nici anul acesta. În lunile de iarnă găzduim mai mult cantonamente ale echipelor de fotbal, gimnastică sau de la diferite cluburi sportive din ţară”, a declarat Gheorghe Onea.
Fără a lua în considerare oferta de cazare a hotelurilor şi pensiunilor, aproximativ 14.000 de persoane vin anual şi la Spitalul de Cardiologie „Dr. Benedek Geza” pentru tratare şi recuperare în urma diferitelor afecţiuni cardiologice.