TURISM 30 octombrie 2017

FOTO Parada Cârnaților arată lumii adevărata față a județului Covasna

de Covasna Media | 4890 vizualizări

Gastronomia a fost din nou prilejul unui episod demn de „așa da”-ul conviețuirii interetnice

Peste 70 de echipe participante și peste 1.000 de metri de cârnați fac din a XV-a ediție a Paradei Cârnaților, organizată în Piața Centrală din municipiul Sfântu Gheorghe, sâmbătă, 28 octombrie, cel mai mare eveniment gastronomic din județul Covasna. Totuși, din câte am observat și simțit prin toți porii, nu mâncarea a fost marea reușită a paradei, ci un nou exemplu clar al faptului că românii și maghiarii pot, și o fac chiar foarte bine, să trăiască și să se bucure laolaltă.  

Într-un colț al cortului alb, întins pe tot spatele celebrului „balaur” din fața Prefecturii (deocamdată „viu” doar în proiecte de urbanism ale Primăriei Sfântu Gheorghe), răsunau de mama-focului sârbe ardelenești, moldovenești și oltenești, împletite ici-colo cu câte-o manea. În alt colț al aceluiași acoperământ alb vibra pământul sub acordurile muzicii secuiești, acompaniate de vocile secuilor care își puneau parcă viața în mâinile violonistului ce le purta gândurile în locuri neștiute de noi, curioșii de serviciu. La mijloc, cele două „lumi”, atât de diverse și totuși atât de asemănătoare, se întâlneau în fața grătarelor care sfârâiau și fumegau, prăjind cei mai buni cârnați, probabil nu doar din județul Covasna, ci chiar din țara. Acolo, în acel mijloc simbolic, se întâlneau cele peste 70 de echipe participante la Parada Cârnaților, împletind în fumul gros vorbe, zâmbete și gânduri bune și nebune.

Nici măcar vremea mohorâtă nu a stins din entuziasmul cârnățarilor. Pălinca, cel mai veritabil antidot împotriva frigului și tristeții, și-a făcut treaba atât cât să amplifice, nu și să strice distracția. Așa că, sâmbătă la Sfântu Gheorghe au luat ființă, din mâini dibace și minți creative, peste 1.000 de metri de cârnați, care mai de care mai savuroși.  

Printre participanții la concurs s-au numărat echipele aparţinând unor ONG-uri, autorităţi locale din judeţ, dar și oaspeți din Ungaria, asociaţii vânătoreşti, cercuri de prieteni, instituţii şi partide politice.

„La acest festival am venit cu inovații. (...) Am mai făcut un cârnat cu chimen, care are baza cu usturoi și chimen. E foarte interesant. Cea mai grozavă inovație pe care am făcut-o anul acesta și cred că nimeni nu a făcut-o în acest concurs sunt cârnații cu afine. Fiind zonă de munte, am mers pe fructele de pădure”, ne-a spus primarul din Turia, care este totodată și maestru bucătar, Daragus Attila.

Adevărata față a județului Covasna

Cei care au participat la concursul de sâmbătă, dar și cei care au fost prezenți în calitate de simpli spectatori au fost și cei care au putut să vadă, în toată splendoarea sa, adevărata față a județului Covasna, spune și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert.

„În Anul Turismului, aceste ca aceste evenimente pe care le organizăm să treacă de granița județului și să atragă în afară de localnici și turiști, pentru că până la urmă, turismul este un motor important al economiei. (...) Avem muzică românească, muzică maghiară, avem costume populare românești și costume populare secuiești, avem tradiții expuse la fiecare dintre cele peste 70 de mese, avem județe înfrățite din Ungaria, dar și firme locale, ONG-uri și așa mai departe. Până la urmă este un festival al comunității și cred că acest lucru arată până la urmă adevărata față a județului Covasna, unde indiferent de etnie, județul sau țara din care facem parte putem să sărbătorim împreună”,  ne-a declarat sâmbătă Grüman Róbert.

Vedetele de la București, încântate de tradițiile covăsnenilor

Dacă e de prisos să mai spunem că mâncare și bătură au fost din belșug la Parada Cârnaților, trebuie să vă aduc în vedere că celebritățile capitalei, invitați de onoare ai autorităților județene, nu au lipsit din peisajul evenimentului. Acestea au promis că vor duce mai departe vestea frumuseților naturale văzute aici.

„Am văzut oameni veniți de peste tot, și români și secui. E un lucru foarte bun, pentru că în jurul unei mese suntem oameni și cred că asta ne poate uni. (...) Zona județului Covasna este o zonă care merită vizitată. Nu mi s-a întâmplat sub nicio formă să fiu refuzat. Chiar dacă oamenii nu știau limba română, prin semne, prin atitudine normală, umană, reușești să comunici dincolo de cuvinte. Mesajul pe care vreau să îl transmit este că județul Covasna este un ținut foarte frumos, cu foarte multe conace, cu foarte multe izvoare de apă minerală, cu foarte multe tradiții. Ar trebui să avem curajul de a veni în zona asta, unde chiar dacă se vorbește mai puțin românește, oamenii sunt foarte primitori. (...) Îmi place foarte mult această zonă pentru că este mai puțin comercială, se bazează pe tradiții, pe mâncarea bună și sănătoasă, fără chimicale și alte bazaconii. E o zonă în care efectiv de încarci, adică ai o stare plăcută și după două, trei zile de vacanță te simți refăcut”, ne-a spus, după degustarea de cârnați din cortul cel alb, vedeta de la Radio ZU, Daniel Buzdugan.

Înainte de concertul care a umplut sâmbătă seara Piața Libertății, Adrian Sînă de la Akcent, care nu s-a aflat la prima vizită în județ, ne-a oferit un scurt interviu, în care ne-a spus că este încântat de tradițiile din zonă județului Covasna.

„Cred că ar trebui să facem tot mai multe astfel de evenimente. Orice e cu mâncare e binevenit și mai ales cârnații, despre care știu că în zona asta sunt o specialitate. Îmi place Covasna și îmi plac oamenii de aici. Am fost astă vară în Ținutul Secuiesc și la domniile vechi. Sunt impresionat și îmi place tot ce ține de tradiții și de zona asta. Este absolut superb”, a spus Adrian Sînă.

Juriul a avut misiune grea

Nimeni, dar nimeni, nu a invidiat juriul, care a avut o misiune aproape ca cea a lui Tom Cruise de la Hollywood, adică imposibilă.   

Cei care au decis marii câștigători ai ediției, respectiv „Cârnatul Anului”, dar și premiile pentru fiecare din cele cinci categorii, au fost: maestrul bucătar din Ungaria, Tóth Endre, care a fost și președintele juriului, specialist internaţional în vinuri, Ádám Előd, referentul în comunicare din cadrul Serviciului Comunicare şi Marketing / Departamentului Hungarikum / Ministerul Agriculturii din Ungaria; Horváth Imre, experimental chef, food stylist Mădălina Santa, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România, Ștefan Bercea, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sikó Barabási Sándor. Printre membrii onorifici ai juriului s-au numărat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, și președintele Asociației Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ) Kovács István.  

„A fost un concurs extraordinar. Contrar timpului, atmosfera a fost foarte plăcută și călduroasă. Asta înseamnă că în gastronomie sunt resurse extraordinare și trebuie în continuare exploatate. S-au punctat foarte multe condiții, dar cel mai important a fost gustul cârnatului, dar a contat foarte mult și cum s-au comportat în timpul concursului, cum s-au îmbrăcat, cum au respectat condițiile de igienă și altele asemenea”, ne-a spus după dezvăluirea câștigătorilor, președintele Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna, Bagoly Miklós Levente, care a ținut să completeze că un astfel de concurs este prilejul perfect de a crea „prietenii și relații pe timp îndelungat”.

Vedetele locale

Adevăratele vedete ale competiției au fost marii câștigătorii ai ediției. Premiul cel mare a fost acordat echipei Muzeului Cinegetic din Ţinutul Secuiesc, pentru cârnaţii aromaţi cu 17 tipuri de condimente, printre care nucuşoară, anason stelat şi fructe de ienupăr. Acest premiu va asigura participarea gratuită a echipei la ediţia din anul viitor a Festivalului cârnaţilor de la Békéscsaba din Ungaria.

„Am făcut un amestec din 17 condimente. Recunosc, a fost la nimereală, dar îmi pare foarte bine că într-un final a ieșit câștigător. Producerea unui cârnat din carne de vânat îți dă o anumită libertate, fiindcă nu ești legat de foarte multe obiceiuri în acest sens, ca atare m-am gândit că este o posibilitate să fiu mai liber în alegerea condimentelor. (...) În gastronomia modernă cred că asta contează foarte mult, să fii liber în gândire și să ai spirit de inovație”, ne-a spus, după ce a primit marele premiu, reprezentantul echipei Muzeului Cinegetic al Ținutului Secuiesc și al Asociației Vadon, Demeter János.

Și echipa noastră, Comparty – Observatorul de Covasna s-a bucurat de o clasare fruntașă, fiind câștigătoarea locului 1 la categoria firme.

Firme: locul 1 – echipa Comparty Team, locul 2 – Őrangyal, locul 3 – echipa Ervin Impex.

ONG-uri şi persoane fizice: locul 1 – Cuki szakácsok, locul 2 – Négyes fogat, locul 3 – echipa AMIG.

Autorităţi locale: locul 1 – „Kommandósokk” (Comandău), locul 2 – Ez csapat (Consiliul Județean Covasna – Centrul de Cultură al județului Covasna), locul 3 – echipa „Gundelkozók” (Ojdula). Premiul special al juriului la această categorie a fost acordat echipei din Reci-Comolău.

Partide politice: locul 1 – PCM Covasna, locul 2 – Organizaţia teritorială a UDMR Covasna, locul 3 – echipa PNL.

Categoria carne de vânat: locul 1 – Muzeul Cinegetic din Ţinutul Secuiesc, locul 2 – Composesoratul Mureşul, locul 3 – Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Un premiu special a fost câştigat de cea mai tânără concurentă, Török Panka, precum şi cea mai entuziastă echipă, Autoliv. Premiul pentru cea mai bună echipă dintr-o localitate înfrățită a fost acordat pentru „Oroszházi kolbászklub”, iar premiul asigurat de Ministerul Agriculturii al Ungariei a fost atribuit Ordinului Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Surcea.

Pe baza propunerii făcute de firma Bertis, cârnaţii care au obţinut punctajul maxim, fiind preparaţi după reţeta echipei „Cuki szakácsok” formată din copii diabetici, vor fi comercializaţi anul acesta şi anul viitor în magazinele firmei.

Dacă m-ați întreba pe mine, în calitatea mea de simplu „Observator”, cred că evenimentul din acest sfârșit de săptămână, încheiat în toate cele trei zile cu concerte care aproape că au umplut Piața Centrală, este printre cele mai reușite de până acum. Dacă oamenii se simt bine, în ciuda frigului, înseamnă că „rețeta” funcționează. Dacă oamenii cântă și dansează acceptând în surdină și muzica celorlalți, înseamnă că se poate. Iar dacă funcționează și se poate, întreb retoric: de ce să nu așteptăm cu entuziasm o nouă ediție?

Parada cârnaţilor şi Festivalul verzei, ediţia XV, desfășurate în perioada 27-29 octombrie, au fost organizate de Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) şi Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ).

Iulia Drăghici

Foto: Kocsis B. János, Codra Botond, Raymond Gheorghiță

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.