Daragus Attila, ANTREC: „Suntem mai vânați decât infractorii”
Vicepreședintele Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC România, Daragus Attila, care este totodată și primarul comunei Turia, a declarat pentru Observatorul de Covasna că anul 2020 a fost nu doar unul foarte greu pentru turism și administrație, dar și că restricțiile cauzate de COVID-19 impuse de autorități au drept consecință favorizarea turismului la negru.
„Suntem mai vânați decât infractorii. Nu se mai poate așa ceva. Supermarketurile, în transport se stă unul lângă altul, iar la restaurant nu ai voie. Parcă vindem droguri, pe cuvânt. Așa ceva! (...) Problema cea mai mare născută după aceste hotărâri și nu știu ce este că s-a intensificat turismul la negru. Automat, turiștii s-au orientat către cabane și vile, proprietate personală, care nu sunt verificate. A ajuns la nivelul ăla că anunțul e pus pe Facebook. Iar noi, cei care lucrăm cu autorizații și oameni, plătim impozite suntem vânați. Și mai mult, cei care au magazine sau pizzerii au început să facă meniul zilei. Asta da distanțare! Nici nu știi unde gătește, nici nu știi cine gătește, nu are licență de fabricație, nu are autorizație, nu are nimic. În Turia a venit cineva să îi dau autorizație. Avea magazin și voia să facă meniul zilei. La ce nivel am ajuns? Asta e problema mare”, a declarat Daragus Attila.
Acesta a punctat și că pierderile suferite în această perioadă din cauza restricțiilor date de pandemie sunt mari și afectează populația din Turia, comună care trăia, în mare parte, din turism.
„Nici nu avem curaj să dăm drumul la personal. (...) Îi plătim, pentru că și ei trebuie să trăiască din ceva e normal, dar încet și sigur mergem spre faliment. Vorbesc de majoritatea firmelor din domeniu, că nu e doar în Covasna sau în Turia treaba asta. Va fi foarte greu de început de la zero. (...) Ceva nu e bine. Nu e bine deloc”, a spus vicepreședintele ANTREC, subliniind că de suferit au toți cei implicați în acest lanț, de la producători, la furnizori, nu doar restaurantele sau unitățile de cazare.
În ultimii ani s-a început o „albire a turismului”, mai precizează reprezentantul ANTREC din Covasna, prin intermediul voucherelor de vacanță. „Înainte se lucra cam 50-50. 50% negru, 50% alb. Nu e alb nici acum, dar eu zic că undeva la 30 – 70 s-a ajuns. Cine lucra până acum la negru nu avea voie să încaseze vouchere. Așa că s-au înscris. A fost super! Așa e normal, să plătească toată lumea taxe. Cât de puțin, dar să plătească. Dacă plătim numai unii și majoritatea nu plătesc, atunci ce o să fie din țara asta?”, a mai transmis edilul.
Între timp, surse din Guvern au dezvăluit că se ia în calcul ca anul acesta să se renunțe la voucherele de vacanță.
Primarul din Turia spune și că deocamdată celebrul festival internațional „Pomana Porcului” a fost din nou amânat, dar nu se știe până când. În 2020, evenimentul a fost anulat din cauza pandemiei, iar în 2019, din cauza pestei porcine, festivalul, care a marcat a XV-a ediție, a fost amânat de la finele lunii februarie, când era organizat de obicei, la final de noiembrie. Totuși, edilul spune că nu va renunța la acest eveniment și nici la altele similare, îndrăgite de întreaga comunitate, cum ar fi Zilele Comunei, un festival gastro-mozaic internațional, care va împlini 18 ediții, Balul Pensionarilor și altele. Doar că încă nu se știe când și cum vor avea loc.
Totodată, primarul spune că nu are speranțe că situația se va îndrepta curând, că anul 2020 a fost unul greu atât din perspectiva turismului, cât și al administrației locale și în plus că are senzația că pe măsură ce trece timpul cei corecți sunt din ce în ce mai dezavantajați, în loc să fie sprijiniți.
„Tot așa se transmite virusul, și la cei care lucrează cu autorizații și la cei care lucrează la negru. Dar ne mirăm de unde tot apar cazuri”, a încheiat edilul.
Sursa foto: Facebook