A început procesul prin care localitățile covăsnene pot obține Atestatul de stațiuni turistice de interes local
La începutul acestei săptămâni, Consiliului Județean Covasna a găzduit o discuție privind procesul prin care se poate obține atestarea localităților ca stațiuni turistice de interes local. Această atestare merită obținută pentru că deținerea ei facilitează accesul la noile proiecte de finanțare lansate de UE. În județul nostru, orașul Covasna și Băile Bálványos sunt stațiuni turistice de interes național, însă nici o localitate nu are statut de stațiune turistică de interes local.
Rezumând situația turistică actuală din județ, Róbert Grüman, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, a prezentat obiectivele turistice majore și a vorbit despre campaniile care au promovat turismul în județul nostru. „În ultimii ani, am obținut o creștere cu 5-10% în ceea ce privește numărul de turiști și numărul de înnoptări. Este foarte important ca localitățile cu potențial turistic să includă în strategia de dezvoltare și domeniul turismului. Acest lucru este facilitat de obținerea atestării, care presupune realizarea unui studiu cuprinzător și care implică antreprenorii locali, sfera civilă și comunitatea locală. Statutul de localitate turistică de interes local este acordat de Guvernul României pe baza acestui studiu și va reprezenta un avantaj în obținerea finanțărilor din noul cadru bugetar al Uniunii Europene” – a explicat vicepreședintele.
La întâlnire a participat și Valentin Adrian Iliescu, reprezentantul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Turism, care a prezentat avantajele pe termen lung ale obținerii atestatului. „Județul Covasna are un potențial bogat, trebuie să luăm decizii care vor fi în folosul comunității pe termen lung” – a subliniat expertul.
Botond Ilyés, viceprimarul comunei Ghelința, este optimist în ceea ce privește turismul, considerând că reprezintă o mare oportunitate pentru comună: „Avem de completat lipsuri în multe domenii, deoarece mulți turiști ajung în regiunea noastră, dar petrec cam puțin timp la noi, de aceea este important să avem o ofertă care să convingă oaspeții să rămână aici. Promovarea turismului se află cu siguranță în planurile noastre de viitor, obiectivul fiind înființarea unor noi afaceri în comună, care facilitează dezvoltarea turismului.”
Revigorarea brandului turistic al localității Malnaș Băi este un obiectiv important, a declarat Angéla-Gizella Szotyori, primarul comunei Malnaș, care a precizat: „Ne gândim cu siguranță la turism, am vrut dintotdeauna să obținem această atestare. Împreună cu Consiliul Județean vom putea cu siguranță să ne atingem obiectivele, avem multe planuri, dorim să depunem proiecte de finanțare. Vrem să redăm localității renumele pe care l-a avut în trecut, deoarece are un potențial turistic imens”.
„Unul dintre pilonii fundamentali ai dezvoltării comunei noastre este turismul. Zona și microregiunea noastră are o ofertă turistică unică. Suntem interesați de acest subiect, ne bucurăm că a ajuns pe ordinea de zi” – a declarat Nicolaie Stoica, primarul comunei Sita Buzăului.
Din județul Covasna, 11 localități îndeplinesc condițiile necesare pentru obținerea atestării ca stațiune turistică de interes local, iar acestea sunt Arcuș, Zăbala, Comandău, Bixad, Cernat, Ghelința, Moacșa, Băile Malnaș, Sita Buzăului, Reci și Ozun. În perioada următoare, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna va ajuta la elaborarea unei strategii turistice pentru fiecare dintre localitățile menționate, iar la elaborarea acestor strategii vor fi implicate și comunitățile locale.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Covasna