ECONOMIC 13 decembrie 2017

Surprinzător, oierii covăsneni ar munci dacă primesc și un abonament la net

de Covasna Media | 919 vizualizări

Săptămânile trecute Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Covasna (AJOFM), la cererea angajatorilor care se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă, prin implicarea primarilor a organizat mai multe miniburse în teritoriu, la care au fost invitate în scris persoanele din zonă aflate în evidențele instituției (excluși fiind analfabeții).

La sfârșitul lunii noiembrie a avut loc o minibursă la Reci, unde au fost ofertate locuri de muncă din industria textilă de către firmele RGT, Torpi, Textila Oltul cu o mare deschidere pentru persoane provenind din grupuri defavorizate. Despre toate acestea am aflat din cele relatate într-o conferintă de presă, de Kelemen Tibor, directorul AJOFM.

Alte miniburse au avut loc în 8 decembrie la Araci, Hăghig și Belin, unde au participat angajatori din industria prelucrării lemnului, crescători de animale, respectiv firma română-germană Reinier din județul Brașov.La încheierea acestor miniburse ofertanți precum cei din Hăghig și Belin s-au arătat mulțumiți de impactul evenimentului, nu același sentiment împărtășindu-l cei din Araci care s-au lovit de un dezinters major. Oameni de altfel bine îmbrăcați și curați, fără probleme de comunicare sau de scris nu au ezitat să aleagă ajutorul social în locul unui loc de muncă, în trei schimburi, remunerat cu salariul minim pe economie, cu toate că ar fi avut asigurate două mese calde pe zi, transportul și îmbrăcăminte de protecție. Deși prin refuzul de a accepta o oferta a unui loc de muncă aceste persoane pierd ajutorul bănesc venit de la stat pentru ele este doar o problemă pe termen scurt pentru că luna următoare își reintră în drepturi.

„Acești oameni refuză educația, se declară analfabeți, într-un fel sunt mândri că nu pot fi obligați să muncească. Schimbarea atitudinii față de muncă s-ar putea realiza numai prin modificarea legislației” – a opinat directorul.

Dar avem și alte exemple despre cei dornici să lucreze, care vor să realizeze în viață mai mult! Primarul din Hăghig a povestit despre faptul că un cioban a oferit 2000 de lei păstorilor, care însă au pus condiția angajatorului să le ofere și conexiune la internet, deci abonament la un telefon mobil. (Oare cum s-ar numi această cerere: șantaj sau negociere?)

Bodor Tünde

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.