ECONOMIC 31 martie 2022

Stadiul viitorului incubator de afaceri din Târgu Secuiesc

de Diana Pantelimon | 845 vizualizări

 

Unul dintre proiectele planificate a fi finalizate de Primăria Târgu Secuiesc anul acesta este transformarea fostei centrale termice de lângă parcul Wegener într-un incubator de afaceri nou și modern. Executarea proiectului începe în această primăvară.

S-a finalizat proiectarea propriu-zisă  și „în câteva zile veți putea vedea și poze de la Incubatorul IT, cu spații de tip desk-sharing și coworking (n.red. sistem de partajare a birourilor la comun și „față în față“) și tot ceea ce mai este necesar pentru a desfășura o activitate cât mai bună a informaticienilor“, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna-CovasnaMedia.ro, viceprimarul municipiului, Szilveszter Szabolcs.

Momentan se așteaptă avizul experților.

„Am făcut licitație pentru proiectare și construire, am finalizat proiectarea propriu-zisă și acum așteptăm revizia și avizele proiectării. Experții trebuie să analizeze și să dea aviz că totul este ok. Doar după ce avem proiectul avizat, conform reglementărilor privind autorizația de construire, pot începe efectiv lucrările“, ne-a mai spus viceprimarul. 

Este cel de-al doilea incubator de afaceri ce se va construi în Regiunea Centru cu finanțare prin Programul Operațional Regional în perioada 2014-2020, primul de acest gen fiind inaugurat în martie 2014 în Târgu Secuiesc.

Incubatorul va servi firmelor ce vor activa în domeniul IT (Tehnologiei Informațiilor) și comunicații, oferind spațiu pentru firme mici și mijlocii la un preț avantajos și asigurând  echipamentele necesare pentru desfășurarea activităților.

Potrivit unui comunicat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR) din 2019, în proiect este prevăzută și achiziția de mobilier și echipamente IT. Astfel, „clădirea va fi echipată cu rafturi de depozitare, mobilier de bucătărie și spațiu de luat masa, mobilier pentru sala de ședințe și mobilier pentru persoanele cu handicap. De asemenea, se vor dota spațiile nou create cu echipamente electronice: laptop, desktop, imprimantă, xerox, plotter imagine, scanner, videoproiector. După finalizarea investiției, firmele vor putea beneficia în cadrul incubatorului de o gamă variată de servicii cum sunt: evaluarea potențialului ideii de afaceri, a potențialului inovativ, stabilirea modelului de business, elaborarea planului de afaceri, inclusiv a proiecțiilor financiare ale afacerii. Serviciile de incubare ce vor fi oferite în cadrul incubatorului sunt: servicii administrative (recepție, secretariat, securitate, comunicare, curățenie, bufet etc.), de contabilitate, servicii profesionale juridice, legale, servicii de marketing și mentorat, dar și consultanță în obținere de finanțare, granturi și capital.“

Valoarea totală a proiectului este de peste 2,6 milioane de lei, din care aproape 1,5 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă, iar diferenţa va fi asigurată de Primăria Târgu Secuiesc.

Contractul de finanțare a fost semnat în 2019, la sediul ADR Centru, având termen de finalizare luna iunie 2022.

Clădirea care va fi transformată în incubator de afaceri se află în apropierea parcului Wegener, pe strada Stadionului şi a fost construită în anul 1984 ca centrală termică pentru locuinţele colective din zonă. Având în vedere că această clădire este amplasată în centrul municipiului, în mijlocul unei zone de locuit, va fi o locație atractivă pentru viitorii antreprenori care doresc să înființeze firme în domeniul tehnologiei informațiilor.

Diana Pantelimon

Sursa foto: Captură foto Google Maps

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.