ECONOMIC 29 septembrie 2017

Scumpiri de la 1 octombrie la gaze, energie, combustibili. Urmează alimentele și creditele

de Covasna Media | 855 vizualizări

Prețurile la energie electrică și gaze, precum și ale carburanților la pompă, se vor majora din nou de la 1 octombrie, ceea ce va produce un val de scumpiri în lanț pentru cele mai multe produse și servicii, în special pentru alimente.

În același timp, se vor majora ratele la creditele bancare, după ce indicele Robor cu scadenţă la 3 luni (în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă) a ajuns, vineri, la 1,58%, maximul din ultimii doi ani şi jumătate. Un nivel mai ridicat al indicelui Robor la 3 luni a fost pe 20 ianuarie 2015.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, prețul energiei electrice să fie majorat pentru consumatorii casnici cu 0,03 lei/kWh. adică o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.

Și prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6%, însă comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

Pe lângă acestea, guvernul a decis și majorarea accizei la carburanți cu câte 0,16 lei pe litru pe 15 septembrie, respectiv 1 octombrie. Prima majorare a accizei a adus un plus de 9 bani pe litru.

Aceste majorări — la energie, gaze și carburanți — vor aduce scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, ele influențând și costurile de producție, și serviciile - de transport și comercializare.

Astfel, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, conform lui Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.

Digi24, ZF

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 30 septembrie 2017
numarul ordinelor ANRE care stabilesc scumpirea? nu le-am gasit pe pagina lor. si de obicei modificarile au loc in 1 ianuarie sau 1 august si nu sint in procente ci in lei....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.