ECONOMIC 25 aprilie 2019

România, a doua țară din UE în ceea ce privește ponderea produselor din retail importate

de Covasna Media | 935 vizualizări

România, înaintea Slovaciei și Poloniei și după Ungaria

Importurile României din primele două luni ale acestui an au atins un nivel record, de de 65,2 MLD RON, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform unei analize realizate de Coface România. 

Aceasta a alimentat un deficit comercial în perioada analizată de 11,3 MLD RON, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut, și cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Aproape 53% din aceste importuri sunt concentrate în produse de retail și comerț, majoritatea fiind destinate consumului gospodăriilor. Din această persectivă, România este a doua țară din UE, doar Ungaria înregistrând o pondere mai mare a produselor de retail în total importuri, respectiv 55%, în condițiile în care media din UE este de 38% (graficul 1). 

“Analizând cifrele pe ultimul deceniu, vedem o corelație puternic pozitivă între evoluția salariului mediu (cauza) și dinamica importurilor (efect). Având în vedere costul ridicat al capitalurilor volatile care finanțeaza deficitul de cont curent și datoria publică (România se finanțează cel mai scump din Europa la imprumuturile pe termen lung contractate pe finalul anului 2018), ne așteptăm la o temperare a ritmului de creștere al salariului mediu din economie, atât pe sectorul public, cât mai ales pe cel privat. Aceasta poate duce la o temperare a importurilor în a doua jumătate a anului curent, dar ponderea ridicată a produselor de retail va persista din cauza modelului de creștere economică bazat pe consum”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.