Programul „Accelerator 2“, lansat la Sfântu Gheorghe
Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) şi Centrul innoHub din Sfântu Gheorghe au lansat, miercuri, cea de-a doua ediţie a programului „Accelerator“, ce are ca scop selectarea şi sprijinirea a zece tineri care vor să demareze sau să-şi dezvolte afacerile.
Timp de două luni aceştia vor beneficia de mentorat din partea unor experţi în diverse domenii, care îi vor învăţa, printre altele, cum să conceapă sau să dezvolte un plan de afaceri, cum să-şi gestioneze firma şi timpul în mod eficient, cum să comunice, să-şi promoveze afacerea şi imaginea, dar şi cum să atragă finanţări din fonduri publice şi private.
Reprezentanta innoHub, Matyus Eniko, a declarat, pentru AGERPRES, că în cea de-a doua ediţie a programului s-au înscris 11 tineri cu diverse idei de afaceri, preponderent în domeniul industriei creative, energiei verzi şi IT.
„În Accelerator 2 am reuşit să includem mai mulţi experţi, din mai multe domenii, inclusiv public speaking sau atragerea de fonduri private şi publice. Şi puţin am lucrat şi la procesul de mentorat, ca să fie mai interactiv, să fie un fel de parteneriat între mentor şi startupperi. Cred că o să fie o ediţie optimizată“, a declarat Matyus Eniko.
Potrivit acesteia, „Accelerator“ face parte dintr-un proiect internaţional, ce are ca scop accelerarea dezvoltării economice în regiunea dunăreană, iar la prima ediţie, desfăşurată în primăvara acestui an, au fost premiate 11 proiecte de afaceri, majoritatea propuse de tineri care au venit cu idei inovative în domeniul turismului, reciclării materialelor, design, marketing şi IT.
„Pot spune că prima ediţie a fost un succes (...), participanţii au beneficiat de training personalizat, precum şi de promovare, ceea ce este foarte important, pentru că sunt tineri care au ales să rămână acasă, să muncească şi nu să plece în străinătate“, a mai spus Matyus Eniko.
Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat pentru AGERPRES că momentul lansării „Accelerator 2“ nu a fost ales întâmplător.
„Am ţinut să lansăm acum a doua ediţie pentru că zilele acestea innoHub împlineşte trei ani de existenţă. În prima serie am reuşit să identificăm nişte tineri foarte ambiţioşi, cu care ţinem şi acum legătura, sunt implicaţi în activitatea clusterelor. Şi în prima serie şi acum avem nişte mentori foarte valoroşi. (...) Trebuie să le dăm speranţe tinerilor că prin muncă, prin multă muncă se pot afirma pe plan internaţional. (...) Eu sper că şi grupa actuală va fi la acelaşi nivel ca cea anterioară şi, iată, avem deja 20 de tineri cu idei interesante, de viitor“, a declarat Vajda Lajos.
Ca şi la prima ediţie, la finalul programului va fi organizată o gală în cadrul căreia participanţii vor avea prilejul să-şi prezinte public ideile în faţa unor investitori, instituţii financiare şi posibili parteneri.
Programul „Accelerator“ este cofinanţat din fonduri europene prin Intereg Danube Transnational Programme şi este realizat în parteneriat cu alte opt state europene - Ungaria, Austria, Slovenia, Bulgaria, Cehia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Serbia.