Primarul din Sfântu Gheorghe afirmă că bugetul local pentru acest an este unul al „rezilienţei”
Bugetul municipiului Sfântu Gheorghe pe anul 2024, estimat la peste 320 de milioane de lei, este un „buget al rezilienţei”, axat pe investiţii care să permită oraşului să facă faţă „şocurilor externe”, a declarat, vineri, primarul Antal Arpad.
Investiţiile vizează atât zona serviciilor publice, cât şi siguranţa şi confortul cetăţenilor, iar bugetul din acest an va fi adoptat de Consiliul local cel mai probabil în 9 sau 12 februarie, a precizat edilul.
„Fiind un primar veteran, cu multă experienţă (...) am reuşit să navighez corabia acestui oraş prin patru tipuri de crize importante. Deci, am avut o criză economică, am avut o criză epidemiologică, am avut o criză energetică şi am avut o criză pe care eu o numesc a deciziilor care au şocat bugetele autorităţilor locale, deci care au avut un impact şoc asupra bugetelor locale (...) Tocmai de aceea, în momentul în care am început să construim bugetul pe acest an, am spus că pentru noi cel mai important este, pentru următorii ani, să construim bugete pe care să le numim 'bugete ale rezilienţei'. Deci să fim rezilienţi împotriva crizelor, şocurilor care vin din exterior (...) Deci, unul dintre scopurile principale este ca în perioada următoare să facem investiţii prin care tot ce înseamnă servicii publice să poată funcţiona în condiţii optime”, a afirmat primarul Antal Arpad.
Printre altele, acesta a menţionat că vor fi montate panouri fotovoltaice, iar un număr semnificativ de blocuri de locuinţe vor fi izolate termic.
„Vă dau câteva exemple ca să înţelegeţi la ce m-am gândit. De exemplu, avem un parc fotovoltaic (...) şi avem şi o investiţie pe biomasă la Staţia de epurare, care într-un an produce 750 de megawaţi energie electrică. Am finalizat tot acolo o investiţie prin care, printr-un mini-parc fotovoltaic, vom avea pe an încă 408 megawaţi energie electrică. Adunat, în acest moment, pe un serviciu public concret care este al municipalităţii, avem 1.158 de megawaţi energie pe care o producem noi singuri acolo şi asta, în acest moment, reprezintă aproape 60% din consumul acestei entităţi. Tot aşa, ne dorim în parcul industrial să dezvoltăm panouri fotovoltaice, în zona bazelor sportive şamd. (...) Serviciile publice nu sunt pentru primărie, serviciile publice sunt pentru cetăţeni, dar, dincolo de a şti că avem în siguranţă serviciile publice, dorim să investim foarte mult în zona de siguranţă a cetăţenilor, prin reabilitare termică. Totuşi, bugetul pe anul acesta, probabil, va fi mai mic decât cel realizat anul trecut. Dar ideea şi cuvântul cheie este rezilienţa. Deci, bugetul pune accent pe acele investiţii prin care oraşul devine rezilient împotriva şocurilor externe”, a mai spus primarul Antal Arpad.
Proiectul de buget pe anul 2024 a fost postat pe site-ul Primăriei şi poate fi consultat pe adresa https://www.sfantugheorgheinfo.ro/documente-si-informatii-financiare/proiect-de-buget.
Anul trecut, municipiul Sfântu Gheorghe a avut un buget de aproape 330 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa, lucru datorat, în mare măsură, atragerii de fonduri europene prin diverse proiecte.