ECONOMIC 18 martie 2022

Precizări privind valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective de muncă

de Covasna Media | 1003 vizualizări

În conformitate cu dispozițiile art.20 alin.1din Legea nr. 55/2020  privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective de muncă a fost prelungită pe durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.

Prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, starea de alertă a încetat pe teritoriul României în data de 9 martie 2022, ora 00:00, astfel că de la această dată, începe perioada de 90 zile de după starea de alertă, când contractele colective de muncă și acordurile colective de muncă mai sunt valabile.

Având în vedere Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, rep. cu modificările și completările ulterioare, care, la art. 229, alin. (2) prevede: „Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 21 de salariați”, firmele cu un număr de 21 sau mai mare de salariați trebuie să încheie contracte colective de muncă. Acei angajatori care au deja încheiate aceste documente trebuie să treacă la verificarea termenului de valabilitate, în condițiile prevederilor legale prezentate anterior, pentru conformare.

Ördög Lajos

Inspector Şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.