ECONOMIC 18 martie 2015

Plata electronică a taxelor şi impozitelor a atins sume record în 2014

de Covasna Media | 722 vizualizări

Valoarea taxelor şi impozitelor plătite cu cardul a continuat să crească cu peste 30%, la 175 milioane lei. Peste 110 primării acceptă plata online.

Simulările realizate de Visa Europe arătau anul trecut că dacă 30% din plăţile de taxe şi impozite s-ar face cu cardul, statul ar încasa venituri suplimentare de 167 milioane euro, de la contribuabilii care nu au timp – sau chef – să-şi piardă o zi la coadă, scrie incont.ro.

De asemenea, alte 5 milioane s-ar adăuga la buget din reducerea cheltuielilor cu administrarea fiscală. Adică prin relocarea funcţionarilor plictisiţi de la ghişee şi desfiinţarea unor sedii costisitoare şi inutile ale administraţiilor locale şi reducerea cheltuielilor curente. Această sumă ar acoperi fără probleme comisioanele de tranzac­ţionare plătite de stat.

Prin plata online a taxelor câştigaţi sunt şi cetăţenii. Fiindcă atunci când îţi pierzi o zi stând la coadă, nu numai că te enervezi, dar practic şi pierzi neproducând nimic. Calculând pe baza PIB-ului pe cap de locuitor şi al numărului de gospodării din ţara noastră, dacă fiecare român care are de plătit taxe locale îşi ia o zi liberă în acest scop rezultă pierderi pentru economie de aproape 200 de milioane de euro pe an.

Conform studiilor, contribuabilii care au plătit taxele şi impozitele locale prin ghişeul.ro au alocat în medie de 15 de ori mai puţin timp decât cei care au ales să plătească la sediile administraţiilor locale. Astfel, de exemplu, o persoană petrece în medie 4 minute pentru a plăti prin www.ghiseul.ro, în timp ce pentru deplasarea şi plata taxe­lor şi impozitelor la ghişee este nevoie de aproximativ 1 oră.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.