ECONOMIC 17 octombrie 2019

Planuri de viitor privind proiectele europene

de Covasna Media | 1234 vizualizări

Este nevoie de Investiții teritoriale integrate 

Consiliul Județean (CJ) Covasna solicită să se poată construi cu finanțare europeană drumuri noi, piste de biciclete interjudețene dar și care fac legătura între localități, respectiv pledează pentru lansarea unor Investiții teritoriale integrate (ITI).

Propunerile au fost prezentate de președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, în fața membrilor grupului de lucru județean, organizat, marți, 15 octombrie, de specialiștii Regiunii de Dezvoltare Centru. La întâlnirea de lucru s-au purtat discuții privind prioritățile bugetare ale UE pentru perioada 2021-2027 și despre etapele de elaborare a documentelor regionale de planificare, și stabilirea viziunii și a priorităților de dezvoltare ale Regiunii Centru pentru perioada următoare. 

Consider foarte importantă lansarea Investițiilor teritoriale integrate (ITI). Acest program a fost lansat de România ca program pilot în Delta Dunării, din păcate fără succes, în ciuda faptului că ideea de bază este bună şi trebuie să i se dea curs. Se remarcă din ce în ce mai mult decalajul între județe și microregiuni, la nivelul Regiunii Centru se poate observa că există o discrepanță între județele Sibiu și Alba, pe de-o parte, și Harghita și Covasna, pe de alta, motiv pentru care credem că nu e bine să dezvoltăm regiunile pe baza acelorași principii. Județul Covasna se situează pe primul loc în Regiunea Centru în privința fondurilor europene atrase pe cap de locuitor, dar dacă privim în ansamblu, suntem un județ mic și nu-i totuna care este calitatea infrastructurii pe care am avut-o a priori. Investițiile teritoriale integrate vor putea asigura tocmai acea flexibilitate de care ar fi nevoie din cauza acestor diferențe de dezvoltare” – a explicat președintele CJ, făcând referire la faptul că e nevoie și de un alt stil de abordare privind aceste programe. „Să nu facem doar ceea ce așteaptă Bruxelles-ul, ci să exprimăm și noi nevoile noastre privind dezvoltarea regională” – a spus Tamás Sándor. 

Așa cum a arătat, și din acest motiv este important ca în următorul ciclu bugetar european și la nivelul local și județean să se poată aplica fonduri europene nu doar pentru rețeaua rutieră existentă, ci și pentru construirea unor drumuri noi, deoarece numărul autovehiculelor continuă să crească, fiind nevoie de centuri de ocolire, de construirea unor noi drumuri. Între propuneri a enumerat și înființarea unor piste pentru bicicliști care fac legătura între localități și județe, lucru care nu a fost posibil până acum. Tamás Sándor a atras atenția asupra faptului că pistele pentru bicicliști constituie un plus de atractivitate turistică peste tot în Europa, dar, până în prezent, în România se puteau construi piste pentru bicicliști doar pe teritoriul localităților, nu și între localități sau județe, deși se observă o necesitate tot mai mare. 

În fiecare dintre județele componente ale Regiunii de Dezvoltare Centru, se fac consultări cu Grupurile de Lucru Județene ale căror membri sunt reprezentanții instituțiilor publice și ale organizațiilor neguvernamentale, antreprenoriale și profesionale. Pe baza datelor colectate la nivel de județ, a nevoilor și a consultărilor se va elabora Strategia de dezvoltare regională, act în care se formulează prioritățile programelor finanțate de la noul buget al UE pentru perioada 2021-2027, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru. 

(Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.