Petre Daea, vizită de lucru în județul Covasna
Ministrul Agriculturii a vizitat stația de pompare pentru irigații de la Ghidfalău, aflată în renovare
La inițiativa Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), filiala Covasna, marți, 2 iulie, Petre Daea a efectuat o vizită în județ. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a examinat cu atenție stadiul lucrărilor de la stația de pompare pentru irigații de la Ghidfalău, care aparține de ANIF, dar s-a deplasat și la Câmpu Frumos, la amenajarea de irigații din zonă.
Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, i-au fost prezentate principalele lucrări executate și anume electropompele noi care au fost montate, noile instalațiile electrice interioare și exterioare, dar și renovările efectuate la exteriorul clădirii stației.
El s-a declarat mulțumit de faptul că lucrarea se află în grafic și și-a propus să revină în județ la termenul de finalizare a investiției.
Construită în 1967, stația de pompare pentru irigații de la Ghidfalău a fost modernizată ultima oară în 1985. Acum, după peste 30 de ani, investiția este mai mult decât utilă, spun reprezentanții ANIF. Pompele erau destul de vechi, iar odată cu schimbările care intervin în acest an, se va reduce foarte mult din consumul de energie, deci noul sistem este mult mai prietenos cu mediul, spun specialiștii.
Ulterior, ministrul s-a deplasat și la amenajarea de irigații din zona Câmpu Frumos, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare și care este deservită de stația de pompare de la Ghidfalău. Această investiție care este finanțată din fonduri europene, este singurul proiect de irigații din Centrul Regional 7 pe măsura 4.3 – Infrastructură de Irigații.
„Ne aflăm la punctul de pompare a apei SPP2 Câmpu Frumos. Avem 15 km lungime de conducte noi pe care le-am pus din primăvara anului trecut cu 457 de hidranți plantați la distanțe de 75 de metri. Acum apa pe care o primim, o primim de la Ghidfalău, de la stația de unde am venit. Apa vine opt kilometri pe o conductă subterană până aici. Pe platforma Câmpu Frumos se irigă în jur 350 de hectare de cartofi”, a spus, președintele Organizației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) Sfântu Gheorghe, Bartha János.
„Covasna, un județ mic, dar care are posibilități mari”
Petre Daea a vorbit despre importanța acestei investiții și s-a arătat încântat de stadiul de vegetație a culturilor și de felul în care au fost întreținute, în special de cultura cartofului și a grâului.
„Sunt aici iată în Covasna la un obiectiv de investiții pe care am vrut să îl văd la fața locului, să văd stadiul de realizare. (...) Investiția este extrem de necesară în această zonă pentru că aici sunt cultivatori de cartofi. (...) Mă bucur că stadiul de vegetație este foarte bun, (n. red. culturile) au nevoie de apă într-o zonă unde au fost create condiții pentru a se iriga. De-a lungul vremii a fost un sistem de irigații care iriga aproximativ 3.000 de hectare, acest sistem de irigații a fost introdus în Planul Național de Irigare pentru a fi reabilitat și face parte din cele 56 de șantiere care sunt deschise și am vrut să-l văd la fața locului și am observat că investiția este în grafic. Oamenii sunt interesați. Iată că pe de o parte se irigă, pe de altă parte se lucrează la modernizarea sistemului în așa fel încât să putem pune în valoare acest sol și preocuparea oamenilor pentru că în jurul nostru sunt culturi care asigură sămânța pentru alte zone ale țării. (...) Iată că pe suprafața de două milioane de hectare pe care ne-am propus să le irigăm până în 2020 intră și Covasna, un județ mic, dar care are posibilități mari, are teren care poate fi irigat și iată că se irigă”, a declarat în cadrul vizitei, ministrul Petre Daea.
În prezent, stația de pompare pentru irigații de la Ghidfalău, care deservește cu apă toată zona Ghidfalău și Câmpu Frumos, se află în stadiu de reabilitare, iar etapa I a proiectului se va finaliza până pe 31 decembrie 2019. Lucrările se efectuează prin Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații, iar valoarea investiției este de 3.477.827 lei cu TVA.