ECONOMIC 30 ianuarie 2019

Peste 23.000 de imobile din județ, în Programul național de cadastru și carte funciară

de Covasna Media | 1215 vizualizări

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna a semnat, în 2018, contracte de finanţare a lucrărilor de cadastru general, fără costuri pentru cetăţeni, cu 32 de primării, iar 25 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii pentru înregistrarea a peste 23.000 de imobile, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), informează un comunicat al OCPI Covasna. Lucrările de cadastru general sunt finanţate din veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna.

În 2018, OCPI Covasna a semnat contracte de finanţare cu 32 de  unităţi administrativ-teritoriale (UAT), iar 25 dintre acestea au încheiat contracte  de  prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor, pentru o suprafaţă de  20.257,99  de hectare şi un număr estimat de 23.102 de imobile.

De asemenea, anul trecut, în cadrul lucrarilor de cadastru general pe sectoare cadastrale, în judeţul Covasna au fost înregistrate 1.533 de imobile, reprezentând o suprafaţă de 728,89 de hectare de teren agricol din judeţ.

Totodată, în anul 2018, au fost scoase la licitaţie primele şase UAT-uri din judeţ care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), care prevede înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate judeţele ţării. Breţcu, Ojdula, Ozun, Reci, Catalina şi Dalnic se numără printre cele 194 de UAT-uri pentru care ANCPI a iniţiat procedura de licitaţie.

În prezent, din totalul de 45 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) din judeţul Covasna, în 30 se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor  imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din Romania în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de aproximativ  312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanţare poate fi bugetul local.

Mai multe informaţii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro.

În finalul comunicatului amintit este prezantată lista UAT-urilor care au încheiat contracte de prestări servicii în anul 2018 (PNCCF): Aita Mare, Arcuş, Băţani, Belin, Bodoc, Brăduţ, Covasna, Estelnic, Ghelinţa, Hăghig, Ilieni, Lemnia, Micfalău, Moacşa, Poian, Sfântu Gheorghe, Sânzieni, Târgu Secuiesc, Turia, Vâlcele, Valea Crişului, Valea Mare, Vârghiş, Zăbala, Zagon.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.