ECONOMIC 23 ianuarie 2020

Peste 120 de antreprenori covăsneni au câștigat finanțare europeană în 2019

de Daniela Luca | 3035 vizualizări

Aproape 40 dintre aceștia au obținut câte 40.000 de euro prin Proiectul StartUp Now 

În decursul anului 2019, peste 120 de antreprenori au primit suma de bani necesară pentru a-și deschide o afacere. Capitalul de pornire a acestora însumează aproape 5 milioane de euro, conform vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert. Pe lângă CJ Covasna, proiecte similare sunt derulate și de Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) și Camera de Comerț și Industrie Covasna. 

De-a lungul parteneriatului de colaborare între instituțiile județene și prin programele StartUp, anul trecut în județul Covasna au fost pornite 120 de noi afaceri, cu un capital de pornire de aproape 5 milioane de euro.  

Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, a spus miercuri, 22 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că astfel au fost create peste 250 de noi locuri de muncă, iar acest tip de finanțare se vede și în economia județeană. 

Spre exemplu, programul StartUp Now, derulat anul trecut de Consiliul Judeţean Covasna, a oferit posibilitatea unui număr de 40 de tineri să obţină pe baza unor planuri de afaceri un sprijin financiar nerambursabil de 40.000 de euro. Dintre toate ideile de afaceri câștigătoare, 23 aparțin antreprenorilor din  județul Covasna, iar restul celor din județele Harghita, Sibiu și Alba. Câștigătorii proiectului sunt tineri, cu o medie de vârstă de 30 de ani.

„Au fost semnate contracte de finanțare pentru 38 de afaceri și toate 38 au fost înființate. Acestea au fost înregistrate la mijlocul anului trecut, adică în iulie s-au semnat contractele de finanțare. În octombrie au primit prima tranșă. Au fost și antreprenori care au avut posibilitatea să prefinanțeze din resurse proprii afacerea, au fost și care au așteptat pentru prima tranșă, dar între timp și-au făcut dosarele de achiziție. Acum fiecare începe să deschidă afacerile. Nu este o dată limită până când trebuie să deschidă. În contract se arată că după un an de când s-a semnat contractul, adică din iulie, antreprenorii să aibă o cifră de afaceri de 40 și ceva de mii de lei. Toate firmele și-au început activitatea, au bani pe contul lor, au început să facă achiziții. Sunt multe care deja funcționează concret, adică și-au început activitatea și avem mai multe firme care deja au această cifră de afaceri. Fiecare în ritmul său, conform specificului firmei”, ne-a explicat Grüman Róbert. 

„Dacă cineva dorește să își deschidă o afacere, acum este momentul”

Astfel de programe constituie o oportunitate pentru tinerii aflați la început de drum care nu își văd viitorul în străinătate și vor să ducă un trai decent chiar la ei acasă. Chiar și așa, din diverse motive, există o mulțime de persoane care nu au curajul să încerce. 

„Dacă cineva dorește să își deschidă o afacere, acum este momentul, acum 10-20 de ani nu au existat finanțări de acest gen. Dacă cineva dorea să deschidă o afacere, putea doar cu banii proprii, cu riscul de a-i pierde. Acum există finanțări de acest tip. Mai mult, fiecare persoană a participat la un training despre antreprenoriat, găsind foarte multe informații. După aceea și-a creat planul de afaceri. Acesta a fost îmbunătățit cu ajutorul experților din proiect. Au participat la sesiunea de planuri de afaceri, iar apoi au fost aleși cei mai buni și acum beneficiază de ajutorul nostru. Dacă cineva dorește să își încerce până la urmă șansa în antreprenoriat, acum este momentul”, a mai adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Covasna. 

Câteva dintre afaceri și-au atins deja cifra de afaceri 

Tot în cadrul întâlnirii de miercuri, trei dintre antreprenorii care au câștigat finanțare prin StartUp Now și-au prezentat ideile de afaceri. 

O tânără din Sfântu Gheorghe, spre exemplu, a transformat o casă veche într-un spațiu primitor unde oamenii sunt chemați să scape de monotonie. Lângă o cafea bună, spune ea, oaspeții pot citi o carte sau pot cunoaște oameni noi. Cu ajutorul a 15 formatori vor lua naștere și câteva ateliere prin care oamenii sunt invitați să descopere obiceiurile trecutului. 

Un alt antreprenor a deschis la începutul acestei luni un restaurant tip fast-food în care se servesc cartofi prăjiți proveniți de la fermierii locali. Acesta a spus că a reușit recent să își atingă cifra de afaceri. 

Totodată, prin StartUp Now a fost înființată o firmă care oferă servicii de consultanță în tehnologii de mediu, bazate pe principiul dezvoltării durabile, cu emisii scăzute de dioxid de carbon și protecția mediului. 

Durata programului este de trei ani, iar plata subvenției s-a efectuat în două tranșe: prima tranșă de 75% din valoarea proiectului a fost livrată la înființarea firmei, iar cea de-a doua tranșă, care reprezintă 25% din suma totală, se va plăti la finalul implementării proiectului.

Proiectul derulat în cele șase județe ale regiunii este implementat de Consiliul Județean Covasna în parteneriat Loop Operations S.R.L. și Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.