ECONOMIC 9 aprilie 2024

Parcul Industrial de la Câmpul Frumos, ocupat în proporţie de 66%; se fac demersuri pentru extindere

de Agerpres | 503 vizualizări

Parcul Industrial de la Câmpul Frumos, construit cu fonduri europene în locul unui fost IAS aflat la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe, este ocupat în proporţie de 66%, iar autorităţile locale au început demersurile pentru extinderea suprafeţei acestuia.

Administratorul Sepsi Park, Petroczki Gheza-Iosif, a declarat pentru AGERPRES că parcul se întinde în prezent pe circa 30 de hectare, iar două treimi din suprafaţă este deja concesionată.

„Avem acum un istoric de 10 ani de când Parcul Industrial Sepsi Park de la Câmpul Frumos a fost fondat de către Consiliul municipal Sfântul Gheorghe. Deci, este un parc industrial al municipalităţii, spre deosebire de alte parcuri industriale din România (...) Este un mare vis al municipalităţii să transforme o fostă fermă agricolă de stat, construită acum 60 de ani, într-o zonă industrială prosperă (...) Noi avem acum în administrare 30 de hectare de teren, cu infrastructură de 1,5 km modernizaţi de drumuri interioare, la care se adaugă anul acesta recepţia altor 1,5 km de drumuri modernizate, structură energetică proprie, staţii de transformare proprii, gaze naturale la distribuţia liberă în parc. Deci, tot ce are nevoie un investitor care vrea mâine să se apuce să construiască o hală industrială, să angajeze oameni şi să facă orice fel de activitate în zona de asamblare, prelucrări, logistică şi creatoare de valoare adăugată în zona Sfântu Gheorghe”, a declarat Petroczki Gheza-Iosif.

Potrivit acestuia, printre cei 23 de rezidenţi ai parcului industrial se numără atât firme autohtone, cât şi din străinătate, iar facilităţile oferite sunt foarte avantajoase, rezidenţii putând beneficia şi de un ajutor de minimis din partea autorităţilor locale.

„Avem câţiva locatari tineri şi foarte agili. De exemplu, o companie absolut tânără, care face garduri electrice (...), cu o piaţă foarte bună, unde sunt deja 40 de oameni angajaţi, mai avem o companie de izolatori industriali de sorginte germană care este în proces de angajare şi de populare a unei hale construite pe fonduri europene. În parcul industrial avem şi o companie de distribuţie de feronerie care e tot de sorginte germană, avem o companie de prelucrare de deşeuri sanitare, deci în total avem în zona liberă a economiei de piaţă peste 100 de angajaţi, care vin în fiecare zi deja în parcul industrial”, a menţionat Petroczki Gheza-Iosif.

El a subliniat că de mare ajutor pentru firmele tinere este sediul administrativ al parcului industrial, construit pe bani europeni, unde sunt de închiriat 20 de spaţii de birouri şi care este populat acum în proporţie de 70-80% de firme tinere, care lucrează în diverse domenii precum comunicare, branding, în fotografie industrială sau distribuţie de suplimente medicale.

„În parcul industrial chiriile la spaţiile de birouri sunt modice comparativ cu cele din centrul oraşului. Transportul local este asigurat, noile autobuze electrice au linia terminală în parcul industrial (...) Cât despre chiriaşii noştri care au concesionat terenuri, noi avem acum două treimi de suprafaţă concesionată şi putem să spunem că taxa de concesionare este una una modică, de 1,5 euro pe metrul pătrat pe an. Taxa de întreţinere este şi mai mică, de 0,2 euro pe metru pătrat pe an şi pentru orice fel de construcţie şi pentru teren în parcuri industriale, conform legii, nu se percep taxe locale, iar folosind şi facilităţile de minimis care sunt oferite locatarilor parcului industrial, se poate ajunge în urma finalizării proiectului ca toate costurile cu infrastructura parcului industrial să fie mai joase decât taxa locală pe care o plăteşte cineva în afara acestuia. Deci, oarecum, este o subvenţie foarte, foarte mare făcută pe aceste facilităţi de minimis care se acordă companiilor ce operează în parcul industrial şi oferă noi locuri de muncă”, a spus Petroczki Gheza-Iosif.

Printre rezidenţi se numără şi firma Wameleon Design, administrată de Rancz Zsolt şi Iulian Baciu, care oferă servicii de design şi branding.

„Noi lucram de acasă, fiecare la calculatorul lui şi în 2019 iniţial era vorba să venim la Sfântu Gheorghe şi să închiriem un apartament unde să lucrăm toţi împreună şi atunci am văzut un anunţ că se dau spaţii în parcul industrial. Acesta a fost primul birou pe care l-am închiriat, preţul era foarte bun, mai ales pentru o firmă începătoare, şi acum este foarte bun, nu s-a schimbat, condiţiile super, parcare mare, te găseşte clientul uşor (...). Infrastructura deja era, aveam internet şi tot ce ne trebuia. Şi încă un lucru bun e că nu este în oraş şi nu avem distrageri”, a declarat Iulian Baciu.

Grupul Xanga, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri industriale din Ungaria, a anunţat recent că va construi un incubator de afaceri la Câmpul Frumos, unde a concesionat o suprafaţă de 4,3 hectare. În prima fază, aici vor fi ridicate două hale multifuncţionale, cu spaţii pentru birouri, pentru producţie şi logistică. Investiţia este estimată la circa 15 milioane de euro, iar construcţia va demara, cel mai probabil, în toamna acestui an.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, e de părere că această nouă investiţie va accelera popularea parcului industrial şi a anunţat că administraţia locală a început demersurile pentru dublarea suprafeţei parcului, care ar urma să ajungă la 70 de hectare.

„Suntem în acest moment la 66% din capacitate, motiv pentru care am început demersurile pentru extinderea parcului industrial (...) Am pornit Planul Urbanistic Zonal pentru extinderea acestuia, anul acesta îl vom finaliza şi apoi ne vom apuca de construirea infrastructurii necesare (...) Vom putea oferi investitorilor posibilitatea de a face investiţii greenfield, cum se numesc, adică construcţie proprie sau vor avea posibilitatea să închirieze spaţii care sunt aproape finisate şi unde se pot muta foarte uşor. În ultimii opt ani ne-am întâlnit cu foarte mulţi investitori care tocmai această problemă au ridicat-o, că ei nu doresc ca banii de tehnologizare sau producţie să fie folosiţi pentru investiţii în clădiri şi vor avea această posibilitate, care le permite şi o mai bună mobilitate. Deci, eu cred că în acest moment suntem în situaţia de a oferi full service pentru oricine, iar dorinţa noastră este să se creeze cât mai multe locuri de muncă şi cu salarizare cât mai atractivă”, a declarat pentru AGERPRES primarul Antal Arpad.

Parcul Industrial de la Câmpul Frumos se află la 5 km distanţă de DN 11, ce leagă judeţele Braşov şi Bacău, în vecinătatea viitoarei şosele de centură a municipiului, la 3 kilometri de cea mai apropiată staţie de cale ferată şi la aproape 30 de kilometri de aeroportul internaţional de la Ghimbav-Braşov, iar autorităţile locale sunt de părere că poziţionarea geografică favorabilă reprezintă un avantaj pentru investitori.

Sursa foto: Sepsi Ipari Park • Parc Industrial Sfântu Gheorghe/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.