ECONOMIC 31 iulie 2019

Până în 8 noiembrie firmele pot cere 200.000 euro fonduri nerambursabile REGIO pentru dezvoltarea microîntreprinderilor

de Covasna Media | 964 vizualizări

ADR Centru anunţă relansarea competiţiei de proiecte pe prioritatea 2.1 A POR 2014-2020

Începând cu 8 iulie 2019, ora 12.00, firmele cu maxim 9 angajaţi din Regiunea Centru, cu peste un an de activitate şi cu profit din exploatare înregistrat în anul 2018, pot depune cereri de finanţare pentru dezvoltare şi modernizare. Apelul de proiecte pe această prioritate este de tip competitiv şi va fi deschis depunerii timp de 4 luni, respectiv până în 8.11.2019, ora 12.00. Această perioadă de depunere a proiectelor poate fi redusă în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme. Bugetul disponibil la nivelul Regiunii Centru pentru finanţare este de 14,47 milioane euro.

ADR Centru anunţă că pot depune cereri de finanţare microîntreprinderile din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita Mureş şi Sibiu, ce desfăşoară activităţi conform Listei codurilor CAEN eligibile din Anexa 2 a Ghidului specific 2.1 A din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 (vezi anexă la http://regio-adrcentru.ro/pana-in-8-noiembintreprinderilor/). În cadrul acestui apel, un solicitant poate depune o singură cerere de finanţare, iar un proiect trebuie să aibă valoarea minimă eligibilă de 25.000 euro şi nu poate solicita mai mult de 200.000 de euro finanţare nerambursabilă (conform Schemei de ajutor de minimis aprobată prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 760/25.05.2016 şi prevederilor capitolului 2.7 – Ajutorul de minimis din cadrul Ghidului solicitantului). Conform Ghidului specific, finanţarea solicitată trebuie să reprezinte maximum 90% din valoarea eligibilă a proiectului, iar cel ce solicită fonduri trebuie să asigure o cofinanţare de minim 10% din valoarea eligibilă a proiectului. Prin valoarea eligibilă a investiţiei se înţelege suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect. Aceasta nu coincide cu valoarea totală a proiectului, care poate conţine şi cheltuieli neeligibile, adică nedecontate prin acest program. Proiectele ce se depun pentru solicitare de fonduri nerambursabile pot să solicite finanţare pentru investiţii în lucrări, echipamente, brevete, instrumente de comercializare on-line, dar şi altele.

Este unul dintre domeniile de finanţare nerambursabilă care are cea mai bună dinamică. Relansarea acestui domeniu a fost de mult aşteptată de către mediul de afaceri, respectiv de către firmele cu maxim 9 angajaţi din Regiunea Centru. La prima lansare a acestui apel pe domeniul de finanţare 2.1 al Regio 2014-2020, derulat în 2016, din cele aproape 500 de proiecte depuse, au fost aprobate la finanţare 249 de cereri. În această perioadă, 8- 30 iulie 2019, s-au depus deja un număr de 30 de cereri de finanţare şi nu au mai rămas decât 3 luni. Pentru o mai bună informare şi înţelegere a condiţiilor prevăzute în ghidul acestei priorităţi, dar şi a sistemului on-line de depunere MySMIS, am realizat deja întâlniri cu mediul privat şi consultanţii, dar celor care mai au întrebări, le stăm la dispoziţie dacă au nelămuriri, pe e-mail programe@adrcentru.ro, la tel 0358/401.276 sau la sediul ADR Centru”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Cererile de finanţare de pe această prioritate de investiţii se vor depune exclusiv prin aplicaţia electronică MySMIS, http://www.fonduri-ue.ro/mysmis. După depunerea cererilor, acestea vor parcurge etapele procesului de evaluare şi selecţie, respectiv conformitatea administrativă şi eligibilitatea, evaluarea tehnică şi financiară, inclusiv vizită la faţa locului şi etapa precontractuală. Cererile de finanţare depuse în primele două luni ale apelului vor parcurge etapele procesului de evaluare, urmând a fi direct contractate cele care au obţinut cel puţin 85 de puncte (pragul de calitate) şi care se încadrează în alocarea financiară disponibilă pentru acest apel. Procesul se repetă în lunile următoare, scăzându-se pragul de calitate cu câte 5 puncte lunar, până la finalizarea celor 4 luni sau epuizarea sumei alocate la nivel regional. Proiectele care obţin mai puţin de 50 puncte sunt respinse automat.

Puteţi consulta prezentările susţinute în cadrul seminarelor de informare organizate pe parcursul lunii mai 2019, link: http://regio-adrcentru.ro/microintreprindeeri-mai-prospere/. Mai multe informaţii, anexele şi modelul cererii de finanţare se găsesc pe pagina aferenta programului la nivelul Regiunii Centru, Prioritatea de Investiţii  2.1 sau pe www.inforegio.ro.

(Comunicat de presă Serviciul Relaţii Publice ADR Centru)

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.