ECONOMIC 22 martie 2023

Ce trebuie să facă acum antreprenorii care vor să primească peste 20.000 de euro

de Daniela Luca | 1195 vizualizări

Lipsa de informații despre posibilitățile de finanțare, birocrația excesivă din România, dar și teama de eșec sunt doar câteva dintre motivele pentru care antreprenorii din județul Covasna nu s-au folosit de oportunitățile pe care le pot oferi fondurile europene. Specialiștii din cadrul Centrului pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale StartUp HUB atrag atenția asupra faptului că apelul pentru proiecte care sprijină firmele în adoptarea tehnologiilor digitale este încă deschis.

„În urmă cu doi ani printr-un chestionar online am întrebat antreprenorii din județul Covasna care este cel mai mare impediment din cauza căruia nu apelează la fonduri europene sau din cauza căruia sunt reticenți cu privire la fondurile nerambursabile. Printre cele mai mari probleme cu care se întâlnesc este lipsa de informații în legătură cu posibilitățile de finanțare. Pe parcurs ne-am dat seama că, și chiar dacă există informații, nu sunt corelate și avem senzația că este un haos. De asta am și venit în întâmpinarea antreprenorilor cu înființarea firmei de consultanță StartUP Hub Consulting, prin care vrem să ajutăm acești antreprenori”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, președintele executiv în cadrul StartUp HUB, Oltean Csongor.

Covasna se află pe ultimul loc în clasamentul județelor la capitolul absorbției de fonduri europene, conform datelor publicate de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, iar ca lucrurile să se schimbe în bine în următorul ciclu financiar, este nevoie ca și antreprenorii să aibă mai mult curaj, să dețină mai multe informații și să apeleze la aceste fonduri, a mai punctat Oltean Csongor. 

Acesta a precizat că antreprenorii încă mai pot aplica pentru digitalizarea IMM-urilor. Cei care vor să beneficieze de granturi până la 100 de mii de euro trebuie să știe că proiectele se depun până pe 30 iunie. 

„În momentul de față este un apel pentru proiecte care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii din întreaga țară. Suma la care acești antreprenori pot să apeleze este de aproape 350 de milioane de euro, din care doar pentru regiunea centru suma este de peste 41 de milioane de euro. Este o șansă foarte bună pentru ca 150-200 de antreprenori din județul Covasna să poată fi finanțați cu succes prin acest proiect. Aici tragem un semnal de alarmă și îi rugăm să apeleze la acest proiect pentru că sunt foarte mulți bani și acești bani vor fi implementați încă din anul acesta, pentru că din 15 februarie este apelul deschis și până pe 30 iunie vor putea să apeleze la aceste proiecte. Microîntreprinderile pot primi între 20 și 30 de mii de euro, întreprinderile mici între 20 și 50 de mii, iar cele mijlocii de la 20 până la 100 de mii de euro. Investițiile pe care vor să le facă sunt subvenționate în procent de 90%, ceea ce înseamnă că au nevoie de 10% finanțare din partea lor. Implementarea este de 12 luni, iar monitorizarea este pe o perioadă de cinci ani”, a mai spus Oltean Csongor.

Antreprenorii care vor accesa aceste sume le pot folosi, printre altele, pentru servicii de consultanță sau analiza pentru identificarea soluțiilor tehnice de care are nevoie IMM-ul, pentru achiziționarea laptopurilor, tabletelor, a telefoanelor mobile, pentru realizarea rețelelor LAN sau WiFi, pentru achiziționarea unui website de prezentare a companiei sau pentru servicii pentru consolidarea securității cibernetice. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.