ECONOMIC 24 iunie 2020

Ministerul Economiei încurajează angajatorii să ofere vouchere de vacanţă

de Covasna Media | 1440 vizualizări

În fiecare an, peste 1 milion de români au ales să-şi petreacă vacanţele în ţară cu vouchere de vacanţă

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism, alături de Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), demarează o campanie de informare, prin intermediul căreia încurajează angajatorii să ofere vouchere de vacanţă salariaţilor, precizând că voucherele au avut un impact pozitiv din punct de vedere economic şi social.

Datele ministerului arată că, în fiecare an, peste 1 milion de români au ales să-şi petreacă vacanţele în ţară cu vouchere de vacanţă.

„Voucherele de vacanţă, acordate atât personalului din sectorul public, cât şi celui din sectorul privat pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern, au produs un impact pozitiv din punct de vedere economic şi social. În acest sens, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism, alături de Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), demarează o campanie de informare, prin intermediul căreia încurajează angajatorii să ofere vouchere de vacanţă salariaţilor“, a informat luni ministerul.

Voucherele de vacanţă sunt soluţia optimă pentru a susţine refacerea capacităţii de muncă a întregii echipe.

„Acordarea voucherelor de vacanţă a dus la dezvoltarea turismului ca ramură a economiei cu un potenţial de dezvoltare strategic, adoptarea de politici publice de susţinere a turismului aducând beneficii importante şi asigurând redescoperirea Romaniei ca destinaţie preferată de vacanţă. Voucherele de vacanţă au avut un impact determinant asupra reducerii economiei subterane.

Prin includerea comercianţilor din turism în reţeaua de afiliere la sistem, aceştia declară sumele provenite din utilizarea voucherelor de vacanţă şi, implicit, îşi declară veniturile şi plătesc taxe“, arată ministerul în document.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, un leu utilizat prin voucherele de vacanţă înseamnă 0,44 lei suplimentar la Produsul Intern Brut, iar 65.000 lei utilizaţi cu vouchere de vacanţă contribuie la crearea unui nou loc de muncă.

În sectorul privat, acestea pot fi acordate tuturor angajaţilor care au un contract individual de muncă, iar valoarea maximă poate ajunge la 13.380 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute, garantate pe ţară. Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi incluse şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear.

Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă sunt: 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.380 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

Voucherele de vacanţă sunt de asemenea scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

„Emiterea voucherelor de vacanţă poate fi făcută doar de către entităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice. Pentru anul în curs, acestea vor fi acordate exlusiv pe suport electronic. De asemenea, în vederea digitalizării sunt disponibile aplicaţii mobile gratuite pentru utilizatori, cât şi platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide şi se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operaţiuni şi tranzacţii“, precizează Ministerul Economiei.

Valabilitatea voucherelor de vacanţă emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, a fost prelungită prin OUG nr. 35/2020 până pe data de 31 mai 2021, măsură care a venit în sprijinul industriei ospitalităţii, cât şi a turiştilor, în contextul pandemiei SARS-CoV-2 şi efectelor acesteia.

Legislaţia în vigoare pentru acordarea voucherelor de vacanţă este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

(News.ro)

 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.