ECONOMIC 20 decembrie 2018

Mai mulți antreprenori covăsneni primesc câte 40.000 de euro

de Covasna Media | 2062 vizualizări

Programul StartUp Now și-a desemnat câștigătorii

Concursul planurilor de afaceri derulat de Consiliul Județean Covasna în parteneriat cu firma de consultanţă Loop Operations s-a încheiat. Cinci dintre planurile de afaceri câștigătoare au fost prezentate, miercuri, 19 decembrie, în cadrul Conferinței StartUp Now, care a avut loc în sala mare de ședință a Consiliului Județean Covasna. Antreprenorii câștigători vor beneficia în continuare de consultanță și susținere pentru a-și duce visul la bun sfârșit.

Lansat în luna februarie a acestui an, proiectul de dezvoltare a afacerilor StartUp Now a ajutat aproape 400 de persoane să-și dezvolte competențele antreprenoriale. În cele din urmă, au fost selectate cele mai bune 40 de planuri de afaceri care  vor beneficia de o finanțare start up de 40.000 de euro fiecare.

În cadrul conferinței de miercuri, cinci antreprenori și-au prezentat planurile de afaceri interesante și inovative, iar partenerii proiectului au susținut prelegeri.

„Am ajuns la un moment foarte important al acestui proiect, dar acesta nu este sfârșitul. Este începutul greutăților deoarece acum doar urmează anunțarea proiectelor câștigătoare, însă de acum începe drumul mai greu în care vor fi multe probleme. Experiența noastră arată că nu este ușor, însă merită să aplicăm pentru fonduri europene. (...) Experiența noastră din ultimii 10 ani ne arată că dacă vorbim despre orice fel de investiții, merită să lucrăm cu fonduri europene și merită să le ducem până la capăt.  (...) Aș dori ca cei care nu au câștigat în prima rundă să nu își piardă interesul și încrederea”, a spus în deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean Tamás Sándor.

Dintre cele 40 de proiecte, 23 aparțin antreprenorilor din  județul Covasna, iar restul celor din județele Harghita, Sibiu și Alba. Câștigătorii proiectului sunt tineri, cu o medie de vârstă de 30 de ani.

 „Aș vrea ca toate cele 40 de proiecte câștigătoare să fie prezentate. Azi cinci aplicanți de succes vă vor prezenta ideile și proiectul lor. (...) În viitor ne vom întâlni și cu ceilalți aplicanți și cu fiecare ocazie vom avea prezentări ale proiectelor câștigătoare. Este foarte important să avem o cooperare de succes în viitor, poate că vă găsiți partener de business și cred că acest proiect în afară de faptul că ajută antreprenorii, este important și pentru antreprenorii tineri ca să se cunoască, să coopereze, iar acest lucru este benefic și pentru economia județului nostru”, a precizat în cadrul întâlnirii de miercuri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Grüman Róbert.

„Acesta a fost visul nostru din copilărie”

Baloanele cu aer cald constituie ținta planului de afacere a lui Kovács Izolda, care a primit cele mai multe puncte în acest proiect.

„Mulțumesc pentru posibilitatea de a putea câștiga acest proiect și astfel am ajuns mai aproape de realizarea țelului, deci posibilitatea de a folosi hot ballons. Ideea a fost să realizăm un serviciu turistic care în această regiune nu există. Acesta a fost visul nostru din copilărie ca să putem să zburăm cu aceste baloane. El (n. red. soțul) deja face cursul pentru a putea pilota aceste baloane. Am dori să promovăm frumusețile județului Covasna. Dorim o creștere turistică care deja se observă. Cu ocazia festivalurilor, zilelor orașelor, cei care doresc să vadă de sus regiunea vor avea această posibilitate. (...) Vom atrage turiști noi care se vor caza aici, vor cheltui banii aici și își vor cumpăra servicii la noi” a punctat Kovács Izolda, care a mai adăugat că finanțarea inițială va fi realizată din resurse proprii, iar prin punerea în aplicare a planului de afacere, ei vor crea locuri de muncă noi și vor dezvolta serviciile turistice ale județului.

A doua idee de afacere îi aparține lui Máthe Zoltán, care și-a propus să deschidă un local al cărui suflet să fie cartofi prăjiți secuiești.

Medicul dentist Gyergyai Réka a atras fondurile europene pentru construirea unui  centru de radiologie dentară care la momentul de față lipsește în Sfântu Gheorghe. Principalele scopuri ale planului de afacere sunt achiziția de aparatură performantă, serviciile de calitate și îmbunătățirea serviciilor de medicină dentară, dar și facilitarea muncii medicilor dentiști.

Soluțiile smart în împărtășirea datelor de contact au constituit ideea planului de afaceri al lui Dolcsig Szabolcs, care a reușit să atragă fonduri necesare pentru punerea în practică a acesteia.

Al cincilea plan de afacere câștigător îi aparține lui Anna Orosz. Ea și cu soțul ei doresc să deschidă în Târgul Secuiesc manufactura de bere „Bere de breaslă”.

Durata programului este de trei ani, iar plata subvenției se face în două tranșe: prima tranșă de 75% din valoarea proiectului va fi livrată la înființarea firmei, iar cea de-a doua tranșă, care reprezintă 25% din suma totală, se va plăti la finalul implementării proiectului.

Proiectul european derulat în șase județe din țară este implementat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu firma de consultanță Loop Operations și cu Asociația pentru Economia Cunoașterii (APEC).

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.