ECONOMIC 23 martie 2023

Kelemen Szilárd: Tinerii care activează în ONG-uri au șanse mai mari să devină antreprenori de succes

de Daniela Luca | 958 vizualizări

Zeci de tineri din județul Covasna au semnat deja contractele de finanțare pentru planurile de afaceri și au obținut câte 25.000 de euro, bani nerambursabili. Aceștia și-au dezvoltat și abilitățile antreprenoriale prin participarea la un curs la care au învățat cum să își conducă afacerea. Vicepreședintele StartUp HUB, Kelemen Szilárd, spune că a observat că tinerii care activează ca voluntari în ONG-uri trec mai ușor peste anumite obstacole care apar pe parcursul acestor proiecte, iar experiența dobândită în cadrul organizațiilor de tineret este un mare avantaj pentru viitorii antreprenori. 

„Am încercat să aducem fondurile Uniunii Europene mai aproape de tinerii din județul Covasna și din zonă sub forma de proiecte StartUp. Am anunțat prima dată în 2021, în octombrie, cursul de competențe antreprenoriale, care a fost condiția pentru a putea aplica pentru proiectul nerambursabil în valoare de 25.000 de euro. Au aplicat 800 de tineri, iar dintre ei 400 au finalizat formarea și au obținut cu succes certificatul de formare a competențelor în dezvoltarea afacerilor. După ce au finalizat cursul, am primit 200 de proiecte, dintre care, până în decembrie 2022, am semnat contracte de finanțare pentru 100 de proiecte. Asta înseamnă că 100 de tineri au primit șansa să își dezvolte afacerea acasă, în România. Dintre acești 100 de tineri, aproximativ 50% sunt din județul Covasna”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Centrului pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale StartUp HUB. 

Conform acestuia, experiența dobândită în cadrul organizațiilor de tineret este un mare avantaj pentru viitorii antreprenori, pentru că aceștia pot trece mai ușor peste unele obstacole care apar inevitabil pe parcurs. 

„Este important de menționat că unii dintre acești tineri curajoși, care au avut inițiative, au avut experiență deja în organizațiile de tineret și pentru ei a fost mult mai ușor să treacă peste obstacole și peste birocrația care a fost în proiecte, și ăsta este un rezultat despre care noi vorbim de 12 ani și îi sfătuim pe tineri să devină voluntari și să lucreze în ONG-uri, pentru că asta e un semn că vor avea rezultate”, a mai punctat vicepreședintele StartUp HUB. 

Exemple pozitive 

Kelemen Szilárd a vorbit și despre câteva exemple de afaceri care se vor deschide în urma acestui program demarat de StartUp HUB. Un tânăr din Sfântu Gheorghe va pune în practică o tehnologie inovatoare cu ajutorul căreia se pot imprima pe perete diverse imagini digitale. Un alt tânăr din Reci va deschide prima spălătorie auto cu autoservire din localitate. La Baraolt va fi inaugurat un laborator stomatologic, iar la Târgu Secuiesc iubitorii de animale vor putea să își răsfețe patrupezii într-un nou „salon de înfrumusețare”. 

Vicepreședintele StartUp HUB a mai precizat că specialiștii din cadrul centrului le oferă mentorat tinerilor antreprenori pentru o perioadă de 12 luni după deschiderea afacerii. 

După ce au aflat despre rezultatele programului, zeci de tineri s-au interesat de această oportunitate de finanțare, spun reprezentanții StartUp HUB, care precizează că la începutul anului viitor vor fi anunțate noi proiecte. 

Cei care vor să afle informații despre oportunitățile de finanțare pentru perioada 2021-2027, dar și despre cele mai importante lansări de proiecte, pot să apeleze la specialiștii de la biroul StartUp HUB, care se află în Sfântu Gheorghe, pe strada Oltului nr. 9, sau pe site-ul startupcovasna.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.