ECONOMIC 16 august 2022

Investiție de aproape 740 de milioane de lei în cale ferată spre Aeroportul Brașov

de Diana Pantelimon | 918 vizualizări

Guvernul României a aprobat miercuri, 10 august a.c., indicatorii tehnico-economici pentru realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav. Cu o lungime totală de 21,5 km, calea ferată va lega aeroportul de stația CF Ghimbav pe direcția Brașov și la Magistrala feroviară 200 pe direcția Codlea (Sibiu).

Proiectul prevede realizarea unei căi ferate care să lege aeroportul la magistrala CF Braşov - Sibiu, dar şi dublarea liniei CF Bartolomeu - Ghimbav - Codlea şi electrificarea liniei Braşov - Codlea. Conform actului normativ aprobat de executiv, valoarea investiţiei este de 739.330.000 lei (TVA inclus), iar durata de execuție a investiţiei este de doi ani.

„Încă o veste bună pentru Aeroportul Internațional Brașov: indicatorii tehnico-economici privind realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Brașov au fost aprobați, astăzi, în ședința de Guvern!

Racordarea Aeroportului Internaţional Braşov la reţeaua naţională de căi ferate este o investiție esențială în perspectiva operaţionalizării aeroportului și urmează să fie realizată cu fonduri europene, prin Programul Operațional de Transport, și fonduri de la bugetul de stat, respectiv de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern aprobat, valoarea totală estimată a investiției este de aproximativ 740 de milioane lei, iar durata de execuție a investiţiei este de doi ani.

Traseul de cale ferată are lungimea totală de 21,5 km şi presupune conectarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav la stația CF Ghimbav pe direcția Brașov și la Magistrala feroviară 200 pe direcția Codlea (Sibiu).

Astfel, linia de racord va avea accesibilitate directă în aeroport și dinspre Făgăraș, oferind astfel posibilitatea de conectivitate la aeroport și a pasagerilor din zona Sibiu și Țara Făgărașului. Ne bucurăm că avem sprijinul Companiei Naționale de Căi Ferate „C.F.R.” în asigurarea accesibilității directe la aeroport prin intermediul unei legături feroviare. Avem nevoie de conexiunea feroviară dintre Aeroportul de la Ghimbav și Gara Braşov, în primul rând pentru a asigura accesul rapid al călătorilor atât spre Brașov, cât și spre alte destinații din zona noastră“, a transmis, pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023, potrivit informațiilor prezentate de oficialii Consiliului Județean Brașov, ai Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) și ai Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), într-o conferință de presă din 12 august a.c.

Construcția de cale ferată este o veste bună și pentru locuitorii județului Covasna, pentru că, dacă va deveni realitate, și aceștia vor putea beneficia de legăturile cu Gara Brașov.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.