ECONOMIC 30 aprilie 2020

Industria cartofului din județul Covasna, în pericol

de Daniela Luca | 1823 vizualizări

Tăierea subvenției din partea Uniunii Europene va afecta în primul rând cultivatorii din județ, spun specialiștii 

Cultivatorii de cartof din toată țara riscă să nu primească nici în acest an ceea ce li se cuvine, și anume subvenția de 5 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Specialiștii fac un apel pentru salvarea acestei culturi esențiale, pentru că, spun ei, transferarea acestor sume, menite să sprijine cultivatorii de cartof, către alte culturi va avea consecințe grave. Aceste efecte vor fi ireversibile mai ales în județul Covasna – „patria cartofului”. 

Ministerul Agriculturii a tăiat din fondurile destinate sprijinului agricultorilor care cultivă cartof pentru industrializare și a redirecționat acești bani către alte culturi, iar această decizie este inacceptabilă spune senatorul Fejér László Ödön. 

Subliniez că până acum, în ultimii trei ani, întotdeauna subvenția de 5 milioane de euro n-a ajuns la cei care cultivă cartoful pentru industrializare și mai mult, a fost tăiat circa 3,2 milioane de euro, astfel ajungând numai la 1,8 milioane de euro la cultivatorii de cartofi. Trebuie să zicem concret că fondul acela a fost deturnat și dat la alte culturi, cum ar fi roșii sau usturoi. În fiecare an, cu președintele Romulus Oprea intervenim și încercăm să explicăm de ce este o greșeală această coordonare de fond. Facem lobby pentru a înțelege și a accepta acordarea subvenției culturii de cartofi pentru industrializare. Astfel în lobby-ul de anul trecut am reușit să ajungem de la 1,8 milioane la 2,9 milioane, dar tot pierzând 2 milioane și ceva de euro. Atunci a fost promis, dar și mie personal, când am fost la domnul ministru, că anul viitor se va acorda întreaga sumă de 5 milioane de euro pentru producția cartofului pentru industrializare. (...) Acum s-a schimbat proiectul de hotărâre de Guvern și din cele 5 milioane iarăși s-au tăiat 3,2 de milioane și a rămas 1,8 de milioane cu care pot să zic că putem distruge ușor zis această cultură”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, senatorul Fejér László Ödön. 

Președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR), Romulus Oprea, spune că timp de ani de zile această cultură fost lăsată pur și simplu la voia întâmplării, iar acest lucru va avea consecințe grave atât pentru cultivatori, cât și pentru consumatorii din țară. 

„Situația cartofului e fierbinte, la propriu. Se încinge în fiecare an. (...) Guvernul României și nu numai cel de față, ci toate Guvernele din ultimul timp au considerat că această cultură merită dată la o parte sau trebuie ignorată de-a dreptul. Această cultură, împreună cu cartoful de sămânță sunt două culturi în pericol de a fi abandonate și foarte rapid, pentru că nu se poate ca în fiecare an producătorii noștri să își riște afacerea. (...) E ridicol ca într-o țară ca România, considerată o țară mare producătoare de cartof, să importăm sute de mii de tone, să importăm aproape sută la sută cartoful pentru sămânță și să producem câteva mii de hectare de cartof timpuriu pentru industrializare, iar cei care o fac să fie întotdeauna dezavantajați. Deci până când va merge treaba asta?”, a precizat Romulus Oprea. 

Cultivatorii covăsneni vor fi „primii loviți” de această decizie a Guvernului, a precizat specialistul. 

„Județul Covasna este numărul unu în cartof în România, indiscutabil, numărul unu în cartof de consum, numărul unu în cartof de industrializare, numărul unu în cartof pentru sămânță. (...) Acest județ mic așa cum îl vedeți dumneavoastră, produce și peste 60% din cartoful timpuriu din România și peste 70% din cartoful timpuriu pentru industrializare. La nivelul județului Covasna producătorii au un avans tehnologic față de celelalte județe pentru că au investit în tehnologie și în sămânță de calitate. (...) După cum vă spuneam, cele mai multe suprafețe cultivate de cartof de sămânță și de cartof timpuriu pentru industrializare sunt localizate în Covasna, deci (n. red. cultivatorii) sunt primii loviți. Foarte mulți și-au făcut planuri de viitor, planuri de investiții. Cultura cartofului e o plantă pe sens unic. Nu poți să mergi decât înainte. În momentul în care ai dat înapoi, trebuie să dispari”, a mai adăugat președintele FNCR.

Fejér László Ödön a precizat totodată că se va solicita implicarea prim-ministrului Ludovic Orban în cazul în care această decizie a Ministerului Agriculturii care defavorizează cultivatorii de cartof nu va fi modificată. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.