Fermierii covăsneni stau bine la capitolul fonduri europene
Ce granturi vor fi disponibile în perioada următoare
Gradul de absorbție a fondurilor europene accesate de fermierii covăsneni este de aproape 90%, spune vicepreședintele Centrului pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formării Profesionale StartUp HUB, Orbán Miklós. Acest fapt se datorează, printre altele, unei bune colaborări cu instituțiile statului, spune inginerul agronom. Tinerii fermieri trebuie să știe că în curând vor putea accesa până la 70.000 de euro, iar fondurile vor putea acoperi toate cheltuielile prevăzute în planul de afaceri, inclusiv costurile pentru capitalul de lucru, pentru cadastrare sau cele aferente achiziționării de terenuri agricole.
„Am avut o absorbție de aproape 90% a fondurilor europene la AFIR. Asta în primul rând se datorează faptului că avem o bază bună de fermieri și faptului că avem o colaborare bună cu instituțiile statului, AFIR, APIA, DSV. Dar avem niște fermieri foarte buni, dornici să evolueze. În perioada următoare așteptăm noile ghiduri din Planul Național Strategic. (...) Împreună cu colegii am început să luăm deja legătura cu fermierii ca să pregătim din timp aceste proiecte. Trebuie știut că baza acestor proiecte numite «Tineri fermieri» este depunerea la APIA a suprafețelor terenului, iar acestea trebuie declarate corect, până în luna mai. Cine nu își declară suprafețele corect, nu poate să acceseze aceste fonduri”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele StartUp HUB, Orbán Miklós.
Pe site-ul startupcovasna.ro se arată că fondurile pe care le vor putea accesa tinerii fermieri vor acoperi toate cheltuielile prevăzute în planul de afaceri, inclusiv costurile pentru capitalul de lucru, pentru cadastrare sau cele aferente achiziționării de terenuri agricole.
Deși se pare că fermierii covăsneni au profitat de posibilitățile pe care le pot oferi aceste granturi, Covasna se află pe ultimul loc în clasamentul județelor la capitolul absorbției de fonduri europene, conform datelor publicate de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.
Conduc acest clasament județele Ilfov, Cluj, Iași, Constanța și Timiș, iar la polul opus se află județele Teleorman, Călărași, Ialomița și Covasna.