ECONOMIC 27 mai 2022

Edler Andras (CCI Covasna): Pentru mediul de afaceri, un sistem cameral puternic este un avantaj

de Agerpres | 1050 vizualizări

Proiectul de modificare a Legii camerelor de comerţ din România va aduce beneficii mediului de afaceri, deşi este contestat de o serie de antreprenori, afirmă preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras.

Potrivit acestuia, proiectul „corectează mai multe neajunsuri”, cum ar fi lipsa finanţării camerelor de comerţ, însă şi creează condiţii pentru susţinerea şi dezvoltarea mediului de afaceri.

Edler a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul legislativ, iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi UDMR, are cel puţin două prevederi importante, ce vizează includerea tuturor antreprenorilor din România într-un catalog al firmelor, gestionat de către camerele de comerţ conform unor modele consacrate la nivel european, precum şi certificarea de către camerele de comerţ a competenţelor administratorilor companiilor, iar ambele vor genera venituri ce vor fi reinvestite în beneficiul membrilor.

Practic, spune acesta, statul va aloca o sursă de finanţare pentru sistemul cameral sub forma taxei anuale de înregistrare, pe care vor trebui să o plătească toţi antreprenorii din ţară, ce va fi cuprinsă între 10 şi 100 euro, în funcţie de mărimea întreprinderii.

„Mai multe organizaţii de afaceri şi-au exprimat opiniile negative cu privire la modificările propuse, invocând tot felul de motive (...) În ceea ce priveşte taxa anuală de înregistrare, trebuie să se înţeleagă că, spre deosebire de alte organizaţii de afaceri, înfiinţarea camerelor de comerţ nu este opţională, ci obligatorie prin lege. Ca şi Guvernul, partidele politice, sistemul de sănătate sau cel de justiţie, sistemul camerelor de comerţ face parte din infrastructura instituţională a unei ţări. Spre deosebire de toate celelalte organizaţii economice, care sunt înfiinţate pe baza unei legi generale privind asociaţiile, crearea camerelor de comerţ este reglementată de o lege specifică. În conformitate cu această lege, în fiecare judeţ trebuia să se înfiinţeze o cameră de comerţ (...) Toate instituţiile, inclusiv camerele de comerţ, au sarcini prevăzute de lege şi ar trebui să dispună de resurse financiare pentru a le îndeplini. Guvernul, partidele politice sau sectorul sanitar au sursele de finanţare definite prin lege, dar în cazul camerelor de comerţ acest lucru a fost uitat în momentul elaborării legii. Amendamentul la lege, pe care unii îl contestă, corectează de fapt acest neajuns”, a argumentat Edler Andras.

Acesta a menţionat că în schimbul acestei taxe de înregistrare, camerele de comerţ vor oferi comunităţii de afaceri mai multe servicii gratuite, „esenţiale pentru dezvoltarea unei afaceri în secolul XXI”, inclusiv un serviciu de „diplomaţie economică” ce va viza ţări care prezintă potenţial pentru desfacerea produselor şi serviciilor româneşti.

Referindu-se la reacţiile negative faţă de prevederea despre certificarea competenţelor antreprenoriale ale administratorilor societăţilor comerciale de către camerele de comerţ, Edler Andras a declarat că acest lucru este esenţial pentru o economie modernă.

„Dacă ne uităm spre Occident, dacă ne dorim o digitalizare realistă a administraţiei publice şi o administraţie eficientă, nu putem încredinţa conducerea companiilor unor oameni care abia ştiu să scrie şi să citească şi care nu au cel puţin cunoştinţe de bază despre cum funcţionează o afacere. Cursul de formare a administratorilor şi examenul ulterior sunt concepute tocmai pentru a pune conducerea unei companii în mâinile unor persoane care pot îndeplini această sarcină în condiţiile secolului XXI (...) Deci, aceşti bani vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea afacerilor, pentru internaţionalizarea afacerilor şi nicidecum nu vor fi utilizaţi pentru a ne cumpăra maşini de lux (...) În concluzie, pentru mediul de afaceri, un sistem cameral puternic este un avantaj”, a mai spus Edler Andras.

Reacţia preşedintelui CCI Covasna vine la o zi după ce reprezentanţii Forumului Organizaţiilor Antreprenoriale din Ţinutul Secuiesc au anunţat public că nu sunt de acord cu proiectul de lege ce vizează modificarea Legii camerelor de comerţ, fiind nemulţumiţi, îndeosebi, de taxa anuală obligatorie pe care întreprinderile ar trebui să o plătească Camerelor de Comerţ, precum şi de obligativitatea obţinerii de către antreprenori a certificatului de competenţă.

În opinia acestora, noile reglementări vor intensifica birocraţia şi vor îngreuna activitatea întreprinzătorilor.

„Respingem în unanimitate forma actuală a acestor modificări legislative. Considerăm că, pe lângă intensificarea inutilă a proceselor birocratice, libertatea de a întreprinde este, de asemenea, ameninţată în mod fundamental de acest proiect, ale cărui numeroase deficienţe ţinem să le subliniem: este vorba despre o menţinere artificială a camerelor, ignorate, de altfel, de marea majoritate a întreprinzătorilor - nu se abordează în proiect reformarea efectivă a funcţionării acestora şi nici responsabilitatea pentru serviciile de o utilitate şi eficienţă incomensurabile, care urmează să fie furnizate din veniturile suplimentare planificate. Regretăm, totodată, că această iniţiativă nu a fost precedată de consultări cu reprezentanţii de nivel local ai mediului de afaceri”, se arată în documentul dat miercuri publicităţii de către Forumul Organizaţiilor Antreprenoriale din Ţinutul Secuiesc.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.