ECONOMIC 18 octombrie 2017

De lucru se găsește, altceva lipsește

de Covasna Media | 854 vizualizări

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă așteaptă agenții economici aflați în căutarea forței de muncă să contacteze instituția pentru a-i înregistra ca participanți la bursa locurilor de muncă, organizată vineri, 20 octombrie, simultan, în toată țara.

La bursă sunt așteptați în special pe cei care au terminat în vara aceasta facultatea, liceul ori școala profesională. Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor a informat presa, că aproximativ 60 % din tinerii absolvenți ai promoției 2017 s-au înregistrat la ei, mai precis 941, iar dintre aceștia 668 îndeplinesc condițiile necesare întocmirii celui de al doilea dosar, pe baza căruia timp de 6 luni beneficiază de indemnizația de 250 lei, adică 50 % din indicatorul social de referință.

Locurile de muncă ofertate până în momentul de față – care se mai înmulțesc însă până vineri – sunt în domeniul informaticii și ingineriei pentru cei cu studii superioare și medii, pentru aceștia din urmă fiind listate și alte posturi, IT, de designeri web, operatori date. Muncitorii calificați sunt așteptați în toate domeniile, mai ales în industria confecțiilor, dar se caută și bucătari, electricieni, șoferi de camioane, vânzători. Un număr mare de locuri de muncă există pentru muncitorii necalificați pentru ambalarea produselor, lucru în bucătărie, dar și în servicii sau confecții.

AJOFM  întocmește în același timp și o bază de dată amplă cu toți absolvenții, ca să-i ajute cât mai eficient în găsirea unui loc de muncă sau calificare.

Cei care vor să lucreze, își găsesc un loc de muncă – a punctat Kelemen. 191 locuri de muncă au rămas neocupate în luna septembrie în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, a panificației și a preparatelor de patiserie, a produselor lactate, în comerț, în exploatarea forestieră, ambalarea produselor, în fabricarea materialelor plastice etc.

Rata celor fără loc de muncă în luna trecută a fost 4,24 %, sub media pe țară, însemnând 3740 de persoane, dintre care însă numai 25 % sunt indemnizați, situația fiind influențată de tinerii absolvenți înregistrați în sistem. Ponderea ridicată a șomerilor neindemnizați se datorează faptului că acordarea venitului minim garantat nu este stimulativ pentru ei în a-și găsi un loc de muncă. Luna trecută persoanele sub 25 de ani reprezentau aproximativ 30 % dintre cei aflați în evidență. Marea majoritate a șomerilor au studiile neterminate sau doar școală elementară, cu studii medii sunt 22 % dintre ei, iar cu studii superioare doar 2 % (media pe țară fiind 3 %), deci încă o dată se adeverește zicala, dacă ai carte, ai parte – a concluzionat directorul AJOFM.

Bodor Tűnde

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.