ECONOMIC 11 ianuarie 2023

De ce în județul Covasna mâncăm cartofii altora?

de Daniela Luca | 1473 vizualizări

Județul Covasna este printre lideri în topul celor mai mari producători de cartofi din țară, însă chiar și așa o parte considerabilă din consum vine din import. Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Covasna, Kozma Béla, spune că acest lucru se întâmplă pentru că o mare parte dintre cultivatori nu au unde să își depoziteze marfa, așa că „scapă” de cartofii covăsneni înainte ca aceștia să se strice. 

Cultivatorii de cartofi nu au unde să își stocheze marfa, motiv pentru care o vând în decembrie sau cel târziu în ianuarie, spune Kozma Béla. Fermierii sunt obligați să facă acest lucru, pentru că altfel cartofii nu vor ține până în primăvară sau vară. 

„Deocamdată avem stocuri de cartofi pentru o lună, o lună jumate, dar deja de la mijlocul lunii decembrie se importă masiv cartof din Franța și Germania, deci se găsește pe piață și cartof de import. Nu o să avem probleme, pentru că ori din import, ori de pe piața internă o să avem. Contează foarte mult aspectul comercial, mai ales la marile lanțuri de magazine, care sunt și în județ la noi. Nu numai originea contează, ci și aspectul comercial. Importăm cartofi pentru că nu avem suficiente spații de depozitare. Sunt fermieri mari care au linii de sortare, ambalare, de diferite dimensiuni, de la un kilogram jumate, până la saci de o mie de kilograme, dar ei sunt mai puțini la număr și ei acoperă o suprafață mai mică. Ceilalți fermieri însă nu au spații de depozitare corespunzătoare. Acum deja e prea cald pentru depozitarea cartofului. Ar trebui să se și răcească un pic pentru ca să se mențină o temperatură optimă în depozite. Acest lucru necesită investiție și un sistem destul de sofisticat pentru depozitarea cartofului. Când o să aibă și fermierii mai mari depozite de 500-800 de tone, atunci vor putea să păstreze și ei pe o perioadă mai lungă de timp, nu numai până la mijlocul lui ianuarie sau sfârșitul lui ianuarie, ci pe o perioadă mai lungă, și atunci au și o perspectivă mai mare, dar deocamdată ei sunt obligați să vândă în decembrie sau în ianuarie producția de cartof”, ne-a explicat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Covasna. 

Producţia medie de cartofi de anul trecut în județul Covasna a fost de circa 19 tone la hectar, mai scăzută cu aproape 20% faţă de media multianuală, conform Agerpres. Potrivit directorului DAJ, Kozma Béla, culturile nu s-au dezvoltat corespunzător din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, fiind afectate îndeosebi de seceta din vara anului 2022. Acesta a mai spus că, aşa cum era de aşteptat, preţul cartofului a crescut faţă de anul anterior din cauza majorării costurilor de producţie, în principal ale îngrăşămintelor, pesticidelor şi combustibililor, mai scrie aceeași publicație. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.