ECONOMIC 19 februarie 2020

De ce firmele din judeţul Covasna vor să angajeze persoane din spațiul non-EU?

de Daniela Luca | 2663 vizualizări

Muncitori necalificați, care să știe limba engleză, căutați de o firmă de prelucrare a lemnului din județ

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, spune că în anumite situații, cerințele multor angajatori din județ pot fi satisfăcute cel mai bine de persoane din spațiul non-UE. În acest caz este și o fabrică de prelucrare a lemnului din județ care caută 20 de muncitori necalificați, dar care să cunoască și limba engleză, măcar la nivel de începător. 

Chiar dacă în evidența Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna există peste 1.000 pe persoane necalificate, care teoretic ar trebui să știe limba engleză la nivel de începător, realitatea este cu totul alta, spune directorul executiv al instituției, Kelemen Tibor. 

 „Deci muncitor necalificat înseamnă studii generale, care să cunoască limba engleză la nivel de începător. Noi la această categorie avem peste 1.000 de persoane în evidență. Aș dori să spun că instituția noastră nu are sarcina de a verifica cunoștințele. Deci persoana vine, se prezintă, se înregistrează la noi și depune și documente de studii. O persoană cu studii generale învață în școală limba engleză, dar cunoștințele lui sunt sub semnul întrebării. Oferta pe care au lansat-o și cei de la fabrica de prelucrare a lemnului se referă mai degrabă la importarea unor persoane din spațiul non-UE pentru acoperirea nevoilor”, a declarat marți, 18 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, Kelemen Tibor. 

Acesta nu este unicul caz în care angajatorii ar prefera angajați străini. Și la Comandău se caută îngrijitor de animale din țările non-UE, potrivit conducerii AJOFM Covasna. 

Printre motivele principale pentru care firmele recurg la această opțiune sunt modificările legislative care au simplificat întreaga procedură de angajare. 

„Este destul de simplu să angajezi oameni din afară pentru că nu mai sunt condiții restrictive în a permite unui imigrant să ocupe un loc de muncă. Există chiar instituții, societăți care se ocupă cu plasarea forței de muncă din spațiul non-UE. Există chiar intermediari, de exemplu Camera de Comerț și Industrie care facilitează acest lucru. Nu mai există restricția de a le oferi salariul mai mare decât cel minim pe economie. Modificările legislative impuse de patronatul român au generat ca la momentul respectiv guvernanții noștri să lase jos toate ștachetele privind dreptul românilor față de ceilalți. Diferența ar fi avizul acesta pentru Serviciul de Imigrări, care înseamnă bani - 100 de euro sau pentru muncă sezonieră 25 de euro pentru un aviz. (...) Ceea ce pe mine mă surprinde este afirmația unui angajator că «domnule director, dacă nu îmi trimiteți cinci oameni, eu aduc din China, din Bangladesh, Pakistan». Mă întâlnesc cu aceste replici o dată sau de două ori pe lună, depinde de cât de hotărâți sunt oamenii să ne sperie, în ghilimele”, a mai precizat Kelemen Tibor.

Potrivit datelor furnizate la începutul acestei luni de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, sunt 23 de cetățeni care vin din afara UE și a spațiului economic european care lucrează cu acte în regulă în județul Covasna. Dintre aceștia, 14 au avut nevoie de aviz de muncă, conform Ordonanței 25 din 26 august/2014 privind detașarea străinilor pe teritoriul României. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.