ECONOMIC 23 decembrie 2020

Consiliul Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe, reușitele din acest an și planuri pentru 2021

de Daniela Luca | 2718 vizualizări

S-a împlinit jumătate de an de când Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aderat la o idee unică în țară, de colaborare cu un Consiliu Consultativ al Oamenilor de Afaceri, care să îi ajute pe consilieri în luarea deciziilor care privesc mediul antreprenorial. Membrii fondatori ai acestuia au prezentat marți, 22 decembrie, un raport de activitate, dar au vorbit și despre planurile pentru anul care vine. 

Președintele Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe, Bihari Béla, reales recent pentru încă un mandat care va dura jumătate de an, a spus marți, în cadrul unei conferințe de presă, că din iulie până în decembrie, cei 23 de membri s-au întrunit în opt ședințe în care au fost dezbătute în total 10 subiecte legate de activitatea domeniului de afaceri din reședința de județ. 

Trei dintre acestea au luat forma unor ajutoare de minimis care au fost acordate firmelor din oraș afectate de pandemia de coronavirus. 

Alte trei inițiative ale Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe au fost depuse, urmând ca Primăria să formeze un răspuns în legătură cu o posibilă punere în practică a acestora. Este vorba despre crearea unui brand economic unic al orașului, despre debirocratizarea unor proceduri din cadrul Primăriei, dar și despre motivarea companiilor în ceea ce privește aplicarea la fondurile UE.

„Am depus o inițiativă pentru debirocratizarea sistemului administrativ al primăriei. Aici în primul rând vorbim de autorizații, de cereri, avize. Ce am reușit concret este avizarea anuală a autorizației de funcționare a companiilor. Pentru unele domenii au fost eliminate, iar pentru celelalte această avizare anuală a fost mărită la perioada de cinci ani. Cred că este un rezultat concret al acestui Consiliu. Încercăm să influențăm pe cât posibil, prin inițiativele noastre, Primăria și Consiliul Local ca să vină în sprijinul antreprenorilor și companiilor în aceste vremuri. Totodată mai avem o inițiativă care ar fi  foarte benefică. Aceasta ar consta în înființarea unui brand economic unic al orașului pe care îl prezintă din punct de vedere economic, în cifre, cu rezultate, cu exemple pozitive ale acestui oraș. Și această inițiativă este depusă și urmează să fie dezbătută în cadrul Primăriei și credem că va fi una benefică pentru a crește potențialul economic al acestui oraș”, a spus marți președintele Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe, Bihari Béla. 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Édler András, a precizat că anul acesta Consiliul s-a ocupat de partea de avizare a unor hotărâri, inițiative venite din partea Primăriei, cum ar fi cele pentru sprijinul minimis, iar pe de altă parte a venit cu propuneri noi către autoritatea locală. 

Impozite diferențiate pentru zonele industriale din Sfântu Gheorghe 

Membrii Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe și-au stabilit un plan pentru anul 2021. Aceștia vor să înainteze către Primărie o propunere prin care să se introducă impozite diferențiate pentru zonele industriale din Sfântu Gheorghe, la fel cum se procedează în prezent în cazul persoanelor fizice. 

„Totodată, o inițiativă foarte benefică ar fi să vedem infrastructura zonelor economice unde companiile își derulează activitatea și acolo să avem un impozit diferențiat”, a spus Bihari Béla. 

„Sunt unele zone în care infrastructura este bună, afacerile se dezvoltă mai bine, clienții au acces mai facil la afacerea respectivă și sunt unele zone unde drumurile nu sunt asfaltate, nu există trotuare și atunci ar fi bine să fie impozit diferențiat pentru aceste zone”, a declarat și Édler András. 

Membrii își propun să lucreze și la facilitarea accesului la informații între mediul de afaceri și entitățile care lansează achiziții publice, în așa fel încât și antreprenorii locali să știe din timp despre aceste proceduri. 

În același timp, anul viitor vor fi analizate eficiența și impactul programului de minimis, dar și posibilitatea reducerii impozitului pe mijloacele de transport de mare tonaj, pe motiv că aceste autovehicule aproape că nu circulă pe teritoriul municipiului. 

O altă temă pe care se va axa activitatea Consiliului în 2021 ține de nevoia de actualizare a Planului Urbanistic General, pentru că cel actual, din 1995, nu mai corespunde cu realitatea. 

Reprezentantul ASIMCOV, Bagoly Miklós, a punctat că pe viitor planul este ca astfel de protocoale de cooperare între mediul de afaceri și autoritățile locale să se încheie cu cât mai multe primării din județ, în special cele ale orașelor, dar și la nivelul Consiliului Județean Covasna. 

Convenția de cooperare între Municipiul Sfântu Gheorghe și Camera de Comerț și Industrie Covasna, Asociația IT PLUS, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Județul Covasna „ASIMCOV” pentru dezvoltarea economică a municipiului Sfântu Gheorghe a fost încheiată anul acesta, la finalul lunii mai. Acest tip de colaborare, care nu este prevăzut de lege, este o inițiativă unică la nivel de țară, spun inițiatorii. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.