Celebrii cartofi de Covasna – cel mai mic preț din ultimii ani
Majoritatea producătorilor încă nu și-au cules recolta pentru că așteaptă să se regleze piața
Cartofii au ajuns să nu mai valoreze aproape nimic la poarta fermei în acest an, iar afectați sunt și fermerii covăsneni. O mare parte dintre ei preferă să nici nu îi scoată din pământ deocamdată, spune directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, Könczei Csaba. Conform acestuia, este greu de spus dacă acest lucru se va resimți în vreun fel și în buzunarele consumatorilor.
În prezent, prețul cartofului este sub costurile de producție, deși recolta și calitatea sunt pe măsură, spune directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, Könczei Csaba.
„Producția de cartof nu este nici producție record, dar nici nu este foarte slabă. Este undeva la limite normale, încadrându-se în producția medie multianuală. Din păcate cu prețul avem o mare problemă. La ora asta prețul discutat între cerere și ofertă este prea mic. E undeva la 45-50 de bani, ceea ce nu acoperă prețul de cost al kilogramului de cartofi la producători. Din această cauză, marea majoritate a producătorilor încă n-au început să scoată cartofii, având în vedere că poate se ține mai bine în pământ decât în sac. (...) Ei așteaptă să se regleze piața în funcție de cerere și ofertă”, ne-a explicat Könczei Csaba.
Prețul derizoriu poate fi pus pe seama pandemiei, spune acesta. Totuși, Könczei Csaba precizează că lucrurile nu vor rămâne așa.
„Cererea pe piața Horeca e foarte scăzută. Eu cred că de aceea avem acum un preț dumping pe piață. Cred că problema asta e valabilă pentru toată piața românească de cartofi, indiferent dacă vorbim de Țara Făgărașului, de Secuime sau de Suceava. N-am crezut că după doi ani în care am avut prețul de la 90 de bani până la 1 leu și 30, o să avem un preț de o treime aproape față de prețul de anul trecut. Eu cred că prețul se va redresa. Discutând cu fermierii mai mari am înțeles că ei au capacități de depozitare și prevăd că ori nu se scoate cartoful din pământ, ori se depozitează și sper că va crește prețul până la 60-65 de bani”, a mai spus directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna.
În ceea ce privește exporturile, acestea sunt deocamdată nesemnificative. În prezent, interesul se manifestă din partea importatorilor din Republica Moldova și Rusia.
„Motivul ar putea fi calitatea cartofilor de aici și acum, per moment, și prețul la care se oferă cartoful. Acesta este agreabil și pentru piața din Moldova și pentru piața din Rusia”, a mai precizat Könczei Csaba.
Conform acestuia, este greu de spus dacă această scădere de preț se va resimți și la raft.
„Bineînțeles, formarea prețului la cartof este destul de puțin influențabilă de oferta de la poarta fermei. Cartofii se comercializează mai ales în hipermarketuri, unde politica de a stabili prețurile este destul de greu de înțeles pentru fermieri. Eu sper că dacă tot avem un preț mai slab la producător, să avem un preț mai slab și la cumpărător. Așa ar fi corect”, a spus directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna.
În 2019, prețul de vânzare a cartofului la poarta fermei a fost mai ridicat decât în anii precedenți. Acesta ajungea chiar și la 1,2 lei.