ECONOMIC 29 iunie 2020

Ce se mai aude despre Consiliul Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1111 vizualizări

Antreprenorii din domeniul agricol au fost cei mai greu de găsit 

Se împlinește o lună de când Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aderat la o idee unică în țară, de colaborare cu un Consiliu Consultativ al Oamenilor de Afaceri, care să îi ajute pe consilieri în luarea deciziilor care privesc mediul antreprenorial. De atunci, s-a  înființat grupul cu cei 23 de antreprenori - consultanți, a avut loc o primă ședință și s-a înmânat și prima sarcină de lucru. De acest demers s-au interesat și autoritățile din Harghita.  

Vinerea trecută am avut prima ședință, de înființare. A fost invitat și domnul primar, care ne-a adus și primele sarcini, ca să zic așa. Este vorba despre un proiect de hotărâre de acordare de facilități fiscale pentru antreprenori din Sfântu Gheorghe, ca parte a unui program național. Am ales un președinte și urmează ca pe această sarcină pe care am primit-o să avem o ședință. Suntem în curs de votare, să vedem când ne vom întâlni”, ne-a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Édler András. 

Acesta a mai precizat că acest Consiliu Consultativ lucrează atât online, printr-un sistem de votare și dezbatere, dar sunt organizate și întâlniri, de regulă la sediul CCI. Până să ajungă aici, au fost totuși câteva dificultăți în formarea grupului de lucru, în special în selectarea de antreprenori din domeniul agricol. 

Dificultăți am avut mai ales pe domeniul agricol. Sfântu Gheorghe, ca oraș, nu e centru agricol, să zic așa. Dar am avut dificultăți mai ales pentru că noi am stabilit niște limite cu privire la cine pot fi acei antreprenori care pot face parte din acest Consiliu. Am zis că trebuie să aibă măcar 20.000 de euro profit și un număr de minim 10 angajați. Acest target în domeniul agriculturii a fost atins de o singură firmă. Conform procedurilor, a trebuit să reducem pas cu pas condițiile, cu câte 10%, până am ajuns la firme care le îndeplinesc. În domeniul agricol am avut și două refuzuri. Dar până la urmă suntem în formatul complet”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna, Édler András. 

Consiliu Consultativ al Oamenilor de Afaceri din județul Covasna? 

Au fost discuții de înființare a unui astfel de Consiliu și la nivel județean, care să ofere păreri avizate și la hotărârile de Consiliu Județean care privesc mediul de afaceri, însă deocamdată demersul a rămas la nivel de discuție, nu s-a obținut încă un acord concret, dar vor fi noi demersuri pentru a înainta, spune Édler András. Interesați de idee s-au arătat însă vecinii din Harghita.  

Eu sper să găsim deschidere. Cel  puțin prima întâlnire a fost ok. Să vedem ce mai urmează. În schimb, s-au interesat cei din județul Harghita, care vor să facă ceva asemănător. Le-am pus la dispoziție toate documentele concepute de noi, cu regulamente și așa mai departe, ca să nu mai lucreze și ei încă o dată. Sunt tare curios dacă vor reuși să înființeze aceste consilii acolo”, ne-a mai spus președintele CCI Covasna. 

Până în momentul de față, se pare că reprezentanții mediului de afaceri din județul Covasna, selectați după un tipar riguros să facă parte din acest Consiliu, sunt încântați de acest demers, care le oferă șansa de a-și spune punctul de vedere în legătură cu inițiativele pe care municipalitatea le adoptă și care au impact asupra mediului de afaceri. 

Toți antreprenorii din Consiliu au lăudat această inițiativă și au zis că este bună. Urmează și depinde de noi să dăm conținut acestei inițiative. Dacă reușim, va fi ceva benefic. Dacă nu reușim e eșecul nostru, ca să zic așa, dar sper să nu ajungem în această situație. (...) Deocamdată se pare că merge, chiar peste așteptări. Am avut anumite rețineri vizavi de capacitatea de utilizare a platformelor digitale de către toți cei selectați în Consiliu, dar am avut o surpriză foarte plăcută”, a mai spus Édler. 

Consiliul Local din Sfântu Gheorghe a adoptat în urmă cu o lună, pe 29 mai, o hotărâre care are la bază încheierea unei convenții de cooperare între Municipiul Sfântu Gheorghe și Camera de Comerț și Industrie Covasna, Asociația IT PLUS, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Județul Covasna „ASIMCOV” pentru dezvoltarea economică a municipiului Sfântu Gheorghe.

Concret, convenția a prevăzut înființarea unui Consiliu Consultativ al Oamenilor de Afaceri, care să aibă 23 de membri, antreprenori, aleși printr-un sistem concret și transparent. Acest consiliu, care are mandat de doi ani, are obligația ca în termen de 7 zile să ofere autorităților locale un punct de vedere avizat, obiectiv și documentat privitor la propunerile înaintate spre analiză. Astfel, consilierii locali vor putea vota având în prealabil și punctul de vedere al oamenilor de afaceri. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.