CCI Covasna: Trei firme au solicitat spaţii în noul parc industrial de la Câmpu Frumos
Trei firme au solicitat până acum spaţii în noul parc industrial construit la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe, pe un teren de 16,5 hectare, însă niciuna dintre ele nu a îndeplinit condiţiile stabilite în regulament, a declarat luni, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna (CCI), Edler Andras.
Potrivit acestuia, comisia de evaluare a analizat cererea unei firme care intenţionează să producă bere, precum şi ale altor două firme profilate pe servicii, dar a fost nevoită să le respingă deoarece dosarele erau incomplete.
„Săptămâna trecută am avut prima şedinţă a comisiei de evaluare a ofertelor, a cererilor de locuri în parcul industrial, din care fac parte reprezentanţii Camerei de Comerţ, ai Primăriei, Consiliului local şi administratorul Parcului industrial, şi au fost trei cereri, dar dosarele au fost incomplete (...) Sunt firme autohtone, una vrea să facă o mică fabrică de bere artizanală, alta vrea să facă un service pentru maşini pe partea electronică şi mai este o firmă a oraşului (...) care vrea să vină acolo cu nişte ateliere (...) Sunt primii, primele trei firme interesate care au venit cu cereri concrete (...) Eu am încredere că acest parc industrial se va dezvolta (...), dar ce mă deranjează e că nu ştiu de ce facem regulamente dacă aceştia nu le citesc. Le cerem nişte chestiuni minime, un plan de afaceri, ce investiţii îşi propun, câţi angajaţi vor avea (...) pentru că pe baza aceasta putem face punctajul şi le putem oferi şi un discount. De la 1,5 euro pe metrul pătrat pe an se poate ajunge la 0,6 euro metrul pătrat pe an, ceea ce o scădere semnificativă, dar pentru asta trebuie să vedem nişte cifre“, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele CCI Covasna.
El a mai spus că în incinta parcului există o clădire administrativă cu 24 de birouri care pot fi închiriate de firmele interesate şi se fac demersuri pentru dublarea suprafeţei parcului aflat la ieşirea din Sfântu Gheorghe, la Câmpu Frumos.
Parcul industrial, finalizat anul trecut, a fost construit printr-un proiect finanţat cu 24,6 milioane de lei, dintre care trei sferturi au fost obţinuţi prin Programul Operaţional Regional, iar diferenţa reprezintă contribuţia autorităţilor locale.
Potrivit regulamentului, suprafaţa minimă de teren ce poate fi concesionată este de 1000 de metri pătraţi, la preţul standard de 1,5 euro metru pătrat pe an fără TVA, dar investitorii pot beneficia de reduceri cuprinse între 20 şi 60% în funcţie de anumite criterii, cum ar fi suprafaţa, nivelul şi tipul investiţiei, numărul locurilor de muncă create şi nivelul salariilor acordate angajaţilor.
Pentru a fi eligibile, firmele trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care să fie înregistrate în România, să creeze minimum zece locuri de muncă, dar nu mai puţin de cinci locuri de muncă pe fiecare 1.000 de metri pătraţi concesionaţi. După cinci ani de zile, investitorii pot cumpăra terenurile pe care au ridicat construcţii.