ECONOMIC 12 ianuarie 2023

CCI Covasna: la ce trebuie să fii atent în 2023 dacă ai o firmă

de Daniela Luca | 1211 vizualizări

6 cele mai importante aspecte de luat în calcul 

Anul 2023 va fi unul instabil din punct de vedere economic, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György. Din acest motiv, întreprinzătorii trebuie să fie și mai precauți atunci când vine vorba de condițiile contractuale, de personal, de partea fiscală, dar și de oportunitățile pe care le pot oferi fondurile europene. Iată care sunt 6 cele mai importante lucruri de luat în calcul pentru ca anul care tocmai a început să fie unul de succes dacă deții o afacere. 

1. Atenție mai mare la condițiile contractuale și la termene 

Pentru că traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere economic, din cauza inflației, a creșterii dobânzilor și a crizei energetice, e nevoie de mai multă atenție, pentru că anul acesta va fi unul impredictibil, spune conducerea CCI Covasna. Firmele ar trebui să se gândească cum să se pregătească pentru schimbările majore ce le pot afecta activitatea. 

„Eu în 2023 aș fi foarte atent cu cine colaborez, în ce condiții și nu aș lăsa niște termene de plată foarte lungi. Firmele trebuie să fie atente cu cine lucrează și în ce condiții pentru că anul acesta nu pare să fie un an stabil, adică nu știm ce va fi nici cu războiul și cu toate consecințele acestuia, criza energetică și așa mai departe. Nu m-aș angaja în niște condiții contractuale pe perioade foarte lungi”, ne-a spus Edler András-György. 

2. Sursele de finanțare europeană, o oportunitate de neratat 

În 2023 vor fi disponibile o serie de linii de finanțare pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM), din fonduri europene, cum ar fi programul de digitalizare. Perioada de depunere a proiectelor în sistemul electronic PNRR este 1 februarie - 31 martie. 

„Vor fi o groază de bani pe PNRR și pentru mediul privat. De pe 1 februarie se dă drumul la niște fonduri pentru digitalizare, până la 100.000 de euro, din care 10% este contribuția proprie, ceea ce e o oportunitate bună pentru firme. Vor mai fi și alte astfel de fonduri europene la care ar trebui să fie atenți, pentru că întotdeauna e mai bine să îți dezvolți afacerea din banii altuia, decât din banii tăi”, a explicat președintele CCI Covasna.

3. Inflația mai mare va avea efecte și asupra angajaților 

Contextul geopolitic actual își va pune amprenta și asupra personalului, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna. 

„Firmele ar trebui să fie atente la personal, deci la cei cu care lucrează, pentru că lipsa forței de muncă încă mai persistă și s-au schimbat și condițiile de piață în sensul creșterii inflației, deci cei care vor să își păstreze oamenii trebuie să fie atenți și la partea asta materială, pentru că o inflație declarată de 15%, care înseamnă că în practică e mult mai mare, afectează venitul nominal al oamenilor”, a explicat Edler András-György. 

4. Vremurile grele aduc oportunități pentru cei care vor să investească 

El este de părere că cei care vor să își deschidă o afacere în acest an ar trebui să fie precauți, însă, pentru cei care vor să investească, o criză economică poate fi interpretată ca o oportunitate. 

„Deschiderea unei afaceri în acest an e cu două tăișuri. Cei care au numai o sumă de bani și vor să își deschidă o afacere, trebuie să fie foarte atenți. Iar cei care au un surplus de investit trebuie să știe că vremurile mai tulburi sunt mai bune pentru investiții. În ceea ce ține de firmele mici, eu nu m-aș băga în niște contracte pe termen lung care să mă lege. De exemplu, sunt o firmă de construcții și mă angajează cineva să îi construiesc ceva. Stabilesc un preț ferm și mă trezesc că poimâine prețul materialelor de construcții a crescut cu 30%. Piața nu este una predictibilă acum. Trebuie să fie firmele foarte precaute cu privire la acest aspect”, a mai punctat președintele CCI Covasna. 

5. Grijă și la termenele de plată 

Cu toate că este dificil, din cauza condițiilor de piață mai puțin favorabile, firmele ar trebui să înceapă să lucreze cu plata în avans, spune conducerea CCI Covasna. 

„Cei care dau marfă sau prestează servicii cu plată ulterioară trebuie să fie atenți la termenul de plată, cât îi lasă să plătească ulterior și cât încasează în avans. Nu e vorba că partenerul ar dori să dispară sau că o să dea faliment, dar, având în vedere că aceste condiții de piață sunt cum sunt, firmele intră mai ușor în incapacitate de plată, și atunci, dacă eu dau marfă cuiva și nu sunt plătit, mă aflu într-o situație mai dificilă. Părerea mea e că trebuie, pe cât posibil, să se lucreze cu banii înainte”, a spus Edler András-György. 

6. Modificări fiscale importante 

Acesta a subliniat și că începutul anului 2023 vine cu o nouă serie de schimbări fiscale. Printre cele mai importante dintre acestea se află încadrarea microîntreprinderilor într-un nou plafon. 

„S-au schimbat și foarte multe lucruri din punct de vedere fiscal. Firmele ar trebui să fie atente și la partea asta. Având în vedere că suntem un județ cu foarte multe microîntreprinderi, ar trebui să se vadă dacă acelea mai sunt microîntreprinderi și dacă au îndeplinit la sfârșitul anului acele condiții ca să rămână microîntreprinderi, sau dacă devin plătitori de impozit pe profit. Nu e nicio problemă dacă devin, numai că trebuie să fie conștienți oamenii că altfel se calculează lucrurile, și dacă se trezesc peste un an că au calculat greșit e mai dureros”, a precizat Edler András-György. 

Camera de Comerț și Industrie Covasna oferă consiliere și sprijin atât membrilor, cât și tuturor firmelor din județ care au nevoie de acest ajutor. Informații pot fi cerute la numărul de telefon 0755 085 842 sau prin email: ccicov@ccicov.ro

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.