ECONOMIC 16 decembrie 2020

CCI Covasna: „Și mințile ar trebui să se deschidă, nu numai restaurantele”

de Daniela Luca | 3521 vizualizări

Cum se pregătesc de o eventuală redeschidere unii patroni de localuri din Sfântu Gheorghe  

Unii proprietari de restaurante și cafenele din Sfântu Gheorghe au început, din nou, să facă pregătiri pentru redeschiderea localurilor în interior. Totuși, aceștia spun că și dacă acest lucru se va întâmpla, nu au speranțe prea mari și nici nu își permit să se bucure pe deplin, pentru că în continuare există o incertitudine în ceea ce privește viitorul. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András-György este de părere că o eventuală redeschidere a localurilor este un pas firesc, nu doar pentru că HoReCa a fost domeniul care a avut de suferit cel mai mult în ultima perioadă, ci și pentru că restaurantele sunt printre cele mai sigure spații, spune el. 

Patronii localurilor din Sfântu Gheorghe așteaptă cu sufletul la gură verdictul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Decizia care se va lua marți, 16 decembrie, ar putea veni cu vești bune pentru ei, pentru că în cazul în care rata de infectare scade între 1,5 și 3 la mie, restaurantele și cafenelele se vor deschide cu o capacitate de 30% din locuri. 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler András-György spune că este și timpul ca localurile să se redeschidă și că asocierea virusului cu restaurantele este una nejustificată. El este de părere că aceste spații pot fi sigure dacă se respectă toate măsurile de protecție. 

„După părerea mea, și mințile ar trebui să se deschidă, nu numai restaurantele. Aici avem o problemă. Trebuie să acceptăm odată și odată că acest virus există și să luăm măsurile de precauție ca să ne expunem cât mai puțin, dar nu știu de ce unii oameni asociază virusul cu restaurantele. Adică putem să mergem să facem cumpărături la supermarket, dar nu putem să mergem la restaurant, că acolo virusul stă pentru că știe că e în restaurant. Aici e marea problemă. Oamenii așa percep, pentru că așa primesc informația, că la restaurante e o problemă. Ieri am discutat cu un producător de cartofi care spune că nu poate să îi vândă pentru că pur și simplu HoReCa nu mai funcționează și nu mai are cumpărători. Marii producători de cartofi nu se axează pe ce pot vinde la populație. Înțeleg faptul că în București după ora 23:00 se întâmplă niște lucruri care nu ar trebui să se întâmple, că oamenii chefuiesc fără să ia nicio măsură de precauție, dar asta nu înseamnă că trebuie să extindem acea restricție din cauza Bucureștiului sau a unor oameni nechibzuiți și să blocăm o întreagă industrie. Eu nu înțeleg de exemplu la restaurantul Bastion sau la INdiVINO ce ar putea să se întâmple cu mine mai rău decât ce mi se poate întâmpla dacă merg la cumpărături la supermarket. Eu nu zic că trebuie să se deschidă discotecile, pentru că acolo oamenii nu țin cont de nimic, dar la restaurant poți să păstrezi distanța. Sfera ta intimă impune să nu ai în apropiere pe cineva”, ne-a spus Edler András-György. 

Patronii de localuri nu își fac mari speranțe, însă așteaptă să vadă încotro se vor îndrepta lucrurile 

Unii proprietari de localuri spun că deși așteaptă o veste bună, deocamdată nu au speranțe mari, pentru că nu ar fi pentru prima oară în care există riscul să rămână dezamăgiți și să nu li se permită să funcționeze și în interior. 

„Să vedem ce se va decide, pentru că nimic nu e sigur. Au mai fost situații în care ziceau să deschidem și la final nu s-a întâmplat nimic. Mai așteptăm câteva zile și dacă va fi sigur, atunci vom deschide și noi. Clienții ne întreabă des când deschidem, dar mai așteptăm înainte să le dăm un răspuns clar. La terasă nu e prea bine acum că e frig. Câteva ore cât e soare atunci vindem niște cafea și atât. Consumul e foarte scăzut. Metoda de livrare ne-a ajutat doar să supraviețuim anul acesta. Totuși, cea mai mare întrebare e ce va fi anul viitor și cum ne vom descurca”, ne-a spus proprietarul unui local din Sfântu Gheorghe, Doci Lóránt. 

Alții ne-au spus că în caz că se vor redeschide restaurantele în interior, se vor bucura în special pentru cei care n-au putut să funcționeze deloc lunile trecute. Pentru ei ar fi un colac de salvare, spun proprietarii localurilor. Ei au precizat că nici cei care au încercat să supraviețuiască din livrări n-au avut mare succes în perioada asta și că această ieșire din situație i-a ajutat doar să se mențină pe linia de plutire. 

„Noi sperăm că vom deschide. Ne vom bucura dacă se va întâmpla. Vom respecta reglementările. Capacitatea înăuntru va fi de maxim 30%, cu dezinfectant, cu tot ce trebuie, ca și până acum. Am înțeles că trebuie și mască dacă te ridici de la masă, așa că o să stăm cu gura pe oameni. Lumea stă pe terasă, dar e frig. Mă voi bucura dacă se vor redeschide restaurantele înăuntru în special pentru cei care n-au avut terase și n-au putut să funcționeze deloc în perioada asta. Nici livrarea n-a salvat situația, pentru că și cheltuielile cu spațiul sunt semnificative. Chiar dacă doar livrezi, trebuie să funcționezi complet. Problema mea cea mai mare este că parcă văd că deschidem, iar facem mici investiții și peste o săptămână ne închid iar”, ne-a spus o altă proprietară, Józsi Kinga. 

Miercuri, 16 decembrie, expiră hotărârea prin care s-au instituit măsurile suplimentare de limitare a răspândirii COVID-19 la Sfântu Gheorghe, anunță prefectul Județului Covasna, Iulian Todor. Dacă incidența se menține sub 3/1000 și în zilele următoare, se vor putea deschide din nou localurile, dar și sălile de spectacole, însă vor funcționa la 30% din capacitate. Totodată, vor rămâne în vigoare o serie de măsuri importante.  

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.