CCI a deschis sesiunea de depunere a proiectelor pentru ajutorul de minimis oferit de Primăria Sfântu Gheorghe
Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna a deschis, luni, sesiunea de depunere a proiectelor pentru ajutorul de minimis pe care Primăria Sfântu Gheorghe îl oferă firmelor din municipiu.
Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin această schemă de minimis firmele locale pot primi înapoi o parte din impozitul plătit pe clădiri, respectiv între 33% şi 73% din sumă în funcţie de anumite criterii.
„Este o schemă derulată împreună cu Primăria Sfântu Gheorghe de cinci ani, deci de cinci ani avem acest proiect prin care dăm înapoi o parte din impozitul pe clădiri pe care firmele îl achită către bugetul local. Asta înseamnă că începe de la 33% şi poate ajunge până la 73%, spre exemplu, dacă salariul mediu la firma respectivă, raportat la salariul mediu naţional, este mai mare. De asemenea, se mai acordă o bonificaţie de 10% acelor firme care realizează achiziţiile în cadrul acestui program de minimis de la firme locale”, a declarat Edler Andras.
Potrivit acestuia, anul trecut au fost depuse 101 dosare de către firmele locale, care au beneficiat de 1,16 milioane de lei.
„Bugetul anual al schemei de minimis este de 1,2 milioane de lei, dar autorităţile locale au promis încă de la început, şi se ţin de promisiune, că nu va rămâne niciun dosar neachitat. Deci, toţi cei care depun proiecte în cadrul acestei scheme de minimis îşi vor primi banii (...) Deci, sesiunea se deschide începând de astăzi, iar procedura este foarte simplă, întreprinzătorul vine cu dosarul în care trebuie să aibă un singur document pe care trebuie să îl procure din altă parte şi anume o adeverinţă că a plătit impozitul la bugetul local (...) Programul are două faze - depunerea cererii de finanţare şi faza de tragere a banilor (...), adică întreprinzătorul trebuie să facă nişte achiziţii în concordanţă cu cheltuieli eligibile aprobate prin proiect, iar, după ce dovedeşte plata, Primăria rambursează banii respectivi”, a mai spus preşedintele CCI.
Banii obţinuţi prin ajutorul de minimis pot fi folosiţi pentru acoperirea unor cheltuieli, cum ar fi dobânzile aferente creditelor sau contractelor de leasing, reabilitarea clădirilor, amenajarea spaţiilor verzi, participarea la târguri şi expoziţii, efectuarea de studii de piaţă, achiziţionarea de echipamente IT, realizarea de pagini web şi altele.
Ajutorul de minimis a fost introdus de autorităţile locale din Sfântu Gheorghe în urmă cu aproape cinci ani pentru a stimula mediul de afaceri autohton şi a compensa creşterea cu 50% impozitelor pe terenurile şi clădirile aparţinând societăţilor comerciale.