ECONOMIC 18 ianuarie 2021

23 de afaceri StartUp Now înființate în județul Covasna

de Daniela Luca | 937 vizualizări

Implementarea ideilor antreprenorilor a ajuns la final 

Programul StartUp Now a finanțat 23 de afaceri în județul Covasna. Antreprenorii  au obținut anul trecut câte 40.000 de euro, bani europeni, iar în prezent proiectele lor au fost puse pe roate. Conferința de închidere a programului StartUp Now - Dezvoltare prin antreprenoriat pentru Regiunea Centru a avut loc vineri, 15 ianuarie, la Consiliului Județean Covasna, iar câțiva dintre cei care au accesat acest fond și-au împărtășit poveștile de succes. 

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat vineri, în cadrul conferinței de presă, că în cadrul programului StartUp Now au fost înființate 38 de firme în cele șase județe ale regiunii Centru. Cele mai multe, 23, sunt din județul Covasna, altele 6 din județul Brașov, 3 din județul Mureș, câte 2 din județele Sibiu, Alba și Harghita. Tamás Sándor a precizat de asemenea că în total au fost create 87 noi locuri de muncă. 

Afacerile din județ au fost înființate în domeniile IT, turism, industriile creative, sănătate, inginerie și consultanță, tehnologie, film și foto, comunicații sau activități sportive, au precizat reprezentanții CJ Covasna. 

Una dintre afacerile finanțate în cadrul acestui proiect este „Fabrica de amintiri”. Firma din Baraolt oferă servicii video, iar recent fondatorii au câștigat premiul întâi la Festivalul de Filme Culturale din Ungaria, cu un scurt metraj intitulat „100 de fețe ale bazinului Baraolt”. 

„Firma noastră, al cărei nume tradus din limba maghiară este „Fabrica de amintiri”, oferă servicii profesionale de video pentru evenimente, cum ar fi nunți sau botezuri. Din cauza pandemiei am realizat și alte tipuri de video, cum ar fi reclame, mici documentare și niște filme despre bătrânii din regiunea Baraoltului. Suntem fericiți deoarece unul dintre filmele noastre a câștigat primul loc la Festivalul de Filme Culturale din Ungaria. Dorim să mulțumim Consiliului Județean pentru susținere”, a spus unul dintre inițiatorii acestui proiect, Deák Andris. 

„Mi-a fost o gură de aer enorm de mare acest fond european”

Un alt antreprenor din județ care a reușit să atragă fonduri europene prin acest program este Bálint László, administratorul Bálint Tennis Club 88 din Chilieni. 

„În aceste vremuri aiurea mie mi-a fost o gură de aer enorm de mare acest fond european. Sunt norocos de două ori, pentru că am primit aceste fonduri acum și pentru că am o activitate în aer liber, în câmp, în Chilieni, deci nu am fost afectat și n-a trebuit să întrerup activitatea. Am întrerupt-o timp de o lună și doar cu copiii. S-a dovedit și acum că e o activitate foarte benefică. Am avut un proiect pentru tehnologizarea clubului. Asta înseamnă accesorii și articole sportive, cum ar fi tunuri de mingi, roboți de tenis, rachete, adică tot ce înseamnă nevoile unui club de tenis. Am crescut nu doar la nivel de estetică, dar foarte mult la eficiență. Nici nu ne-am închipuit acum doi ani că pe un teren o să țin antrenament cu cinci, șase copii, iar pe celălalt teren părinții joacă cu robotul și nu trebuie să facă de două ori drumul, să piardă vremea și efectiv fac sport. E primul an în care intru fără datorii prea mari, pentru că în sport, la nivelul acesta, dacă nu alergi după sponsori și fonduri, e greu să supraviețuiești. Nu e de mirare că de 30 de ani sunt singurul club privat din județ”, a spus vineri Bálint László. 

Durata programului StartUp Now a fost de 3 ani, iar plata subvenției s-a efectuat în două tranșe: prima tranșă de 75% din valoarea proiectului a fost livrată la înființarea firmei, iar cea de-a doua tranșă, care reprezintă 25% din suma totală, s-a plătit la finalul implementării proiectului.

Proiectul derulat în cele șase județe ale regiunii Centru, finanțat din fonduri europene, a fost implementat în parteneriat între Consiliul Județean Covasna, Loop Operations SRL și Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii.

Foto: Kocsis B. János

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.